| |     русский | english  
Насловна
ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА СЛАВЕНКА ТЕРЗИЋА НА ИНСТИТУТУ ЗА СВЕТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

На позив ректора Института за светске цивилизације Олега Слоботчикова, амбасадор Славенко Терзић је 1. марта 2019. посетио овај Институт, где су у разговору са ректором размотрене могућности за сарадњу. Институт за светске цивилизације има три факултета, 3.500 студената, издаје три интернет часописа и једну публикацију. Ректор Слоботчиков истакао велику заинтересованост Института за сарадњу са високошколским установама у Србији.

Амбасадор С.Терзић је оценио да је студијски програм Института веома занимљив, поготову имајући у виду вечну актуелност историјских и цивилизацијских процеса. Указао је на значај међународне сарадње, студијских размена и заједничких научних истраживања.

Након разговора са ректором Слоботчиковим и његовим сарадницима, амбасадор С.Терзић је пред педесетак студената Факултета за међународне односе и геополитику одржао предавање на тему «Српски идентитет у оквиру сусрета цивилизација на Балкану». Амбасадор је укратко студентима приближио историју Србије последњих пет векова, са посебним акцентом на најкрупније и најзначајније историјске догађаје на нашем простору и учешће Србије у њима. Нагласио је значај Балкана као посебног геополитичког и цивилизацијског чворишта на којем су се одувек преламале политике великих светских сила. Указао је и на корене и основе идентитета српског народа, на вишевековне везе Србије и Русије и актуелне односе и сарадњу, а окарактерисао је и проблеме и перспективе балканских држава. Такође, подвукао је значај учешћа младих у проучавању историја цивилизација, али и значај узајамних посета, размена студената и сарадње младих Србије и РФ.

Амбасадор С.Терзић је након предавања одговорио на десетине питања студената, који су показали велики интерес за историју Србију, распад СФРЈ и савремену спољну политику Србије и њене приоритете.ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА АМБАСАДОРУ ВИТАЛИЈУ ЧУРКИНУ

Споменик амбасадору Виталију Чуркину свечано је отворен 21. фебруара 2019. у селу Маринкино (Владимирска област), родном месту Чуркинових предака, у присуству представника Министарства иностраних послова Руске Федерације, обласне и локалне администрације, чланова породице и пријатеља. Откривању споменика присуствовали су и аутор Драган Раденовић, представници Друштва српско-руског братства и Удружења „Српски кривак“, на чију иницијативу је споменик израђен, као и представници „Руског фонда мира“, који су финансирали овај пројекат. Споменик су освештали епископ александровски и јуријево-пољски Инокентије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Делегација Амбасаде, коју је предводио амбасадор Славенко Терзић, положила је цвеће у име првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића и министра одбране Александра Вулина.

У пригодним обраћањима на церемонији откривања споменика високи гости су подсетили на рад и личност амбасадора Виталија Чуркина, који је својим несебичним залагањима штитио интересе Русије, као и Србије у УН. Амбасадор Славенко Терзић је овом приликом подвукао да је Виталиј Чуркин био бриљантан дипломата у духу најбољих традиција руске дипломатске школе и велики пријатељ Србије и српског народа. Посебно је указао на његово ангажовање у регулисању босанске кризе, инсистирање да се истраже сви инциденти и догађаји, попут оног на Маркалама, као и на његово разумевање интереса и тежње српског народа. Истакао је и залагање В.Чуркина и стављање вета на британски предлог резолуције о Сребреници, чији је циљ био да се српски народ још једном пред светском јавношћу представи као геноцидан, као и његова упозорења у СБ УН на кршење националних и људских права Срба на КиМ. Нагласио је да ће се српски народ и Србија увек са топлим осећањима сећати В.Чуркина и бити му вечно захвални.

У име МИП Русије Александар Боцан-Харченко, директор Четвртог европског департмана и Пјотр Иљичев, директор Департмана за међународне организације, говорили су о бриљантној каријери амбасадора Чуркина и његовом залагању, посебно на питањима регулисања југословенске кризе.

Удовица Ирина Чуркин је изразила велику захвалност свима који су учествовали у изградњи и свечаној церемонији отвaрања споменика, који је откривен на рођендан амбасадора Чуркина.ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

У организацији Амбасаде Републике Србије у Москви одржана је 20. децембра 2018. презентација другог издања књиге „Бранислав Нушић“ из пера Дмитрија Жукова. Књига је штампана захваљујући личној иницијативи амбасадора Славенка Терзића и финансијској подршци EXPOBANK JSC BELGRAD. На презентацији су учествовали Ирина Жукова, удовица Д.Жукова, Владимир Мехрјаков, извршни директор EXPOBANK JSC BELGRAD и Јуриј Пољаков, писац, драматург, дугогодишњи главни уредник часописа „Литературнаја газета“ и члан Савета за културу и уметност при Председнику Руске Федерације. На почетку вечери приказан је део документарног филма о Дмитрију Жукову, у којем су о овом плодном совјетском и руском писцу и преводиоцу говорили његови савременици, међу којима и амбасадор С.Терзић.

Говорећи о раду и стваралаштву Д.Жукова, учесници су посебно истакли његову љубав према Србији и интересовање за живот и рад српског писца и драматурга Б.Нушића. Његова преданост, дружење са кћерком Б.Нушића и посете градовима и местима где је стварао и живео Нушић, учинили су да ова књига представља најбољу биографију нашег великог ствараоца. Ј.Пољаков је истакао да је Б.Нушић најпопуларнији српски комедиограф у СССР и Русији, од кога су многи руски писци учили „занат“, а његова дела и данас се изводе у позориштима Русије.

Амбасадор С.Терзић је посебну захвалност изразио руководству банке за финансирање издавања ове књиге, значајне за нашу укупну билатералну сарадњу. Нагласио да је Д.Жуков својим делом изванредно проникао у друштво и пренео амбијент у којем је стварао Нушић. Указао је на значај „феномена власти“ који је наш писац, комедиограф и дипломата својевремено осликао, а који је и данас актуелан у свим друштвима. Потом је гостима прочитао неколико одломака из књиге, који су дочарали сву величину Нушића и његовог биографа Д.Жукова.