| |     русский | english  
Насловна
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ!

КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ ОД 01.12.2020. ГОДИНЕ, ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА COVID-19, ВРШИ ПРИЈЕМ СТРАНАКА ИСКЉУЧИВО ПРЕМА ПРЕТХОДНО ЗАКАЗАНИМ ТЕРМИНИМА ПУТЕМ ТЕЛЕФОНА: +7-495-988-66-45.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу (13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.

„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.

Када је реч о оптужбама за геноцид, министар Селаковић је констатовао да оне само доказују да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње, пропаганди и отвореном непријатељству према српском народу.

„Свакодневним изјавама желе да прикажу да је Србија крива за све и да је над Албанцима извршен геноцид, а све како би сакрили сопствену одговорност за почињене злочине“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, свако ко зна шта дефиниција геноцида подразумева, схватиће да није Србија нешто учинила, већ да је управо српски народ жртва „државотворног“ пројекта косовских Албанаца, заснованог на опасној идеји етнички чистих територија, о чему сведочи и више од 200.000 протераних Срба са КиМ.

„Уверени смо да цивилизован свет неће бити спреман да саучествује у прикривању и заташкавању њихових злочина и да ће им бити упућена јасна порука да морају преузети одговорност за своја дела“, казао је Селаковић.

Он је подсетио да је у Приштини до 1999. године живело око 40.000 Срба, а да их је данас само двадесетак, да је у Пећи живело око 17.000 Срба, а да су данас тамо само српске монахиње у Пећкој Патријаршији, да је у Призрену пре рата живело око 12.000 Срба а данас само 17 породица, а да је у Урошевцу од 10.000 Срба који су тамо живели пре рата остала само породица српског свештеника.Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи (13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

„Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама је једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону“, закључио је Селаковић.


Oпширније...
АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ ЈОВАН ПОСЕТИО АМБАСАДУ СРБИЈЕ У МОСКВИ

Амбасадор Мирослав Лазански је 9. априла 2021. примио архиепископа охридског Јована, који се налази у посети Руској православној цркви. У срдачном разговору са амбасадором Лазанским, архиепископ Јован је причао о свом боравку у Москви и планираном путу у Санкт Петербург, након којег се враћа у Београд. Размењена су и мишљења о успешној и плодотворној сарадњи две сестринске православне цркве – Српске и Руске.Гујон: У септембру се отварају српске школе у Русији

Допунске школе српског језика, које ће похађати српска деца која живе у Русији, требало би да почну са радом од септембра у три руска града - Москви, Санкт Петербургу и Сочију, рекао је данас директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон, који је са делегацијом Министарства спољних послова у шестодневној посети Русији, рекао је за Спутњик да су такве школе у Русији постојале до пре две деценије, а сада се поново појавила потреба за тим.

"Без језика нема идентитета и идентитет се губи због незнања језика. Те везе су веома битне и то не само због породице. Видели смо у неким земљама да нека деца не знају српски језик и не могу да разговарају са баком и дедом. То је заиста тужно. Ако посматрамо на дуге стазе, онда се губи и та веза и нит са Србијом. Kада је језик ту - онда је и идентитет ту, онда постоји и жеља за обиласком Србије, а понекад и за повратком у Србију", изјавио је Гујон.

Председник Србије Александар Вучић је најавио отварање српске школе у Москви у октобру 2018. године, како би деца српских држављана који живе у руској престоници могла да говоре на матерњем језику.

Извор: ТанјугИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 9. априла 2021. године)

Вакцинација (имунизација) у Србији почела 24. децембра (пре него у већини европских земаља). Прву вакцину примила је председница Владе Ана Брнабић. Она је и први премијер у Европи која је примила вакцину.

Србија је трећа држава у Европи, после Британије и Швајцарске која је почела вакцинацију. Масовна вакцинација становништва у борби против Ковида-19 у Србији почела је 19. јануара.

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом су вакцину примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….


Oпширније...
Уручење захвалнице вајару Александру Рукавишњикову

Амбасадор Мирослав Лазански је 26. марта 2021. у Амбасади уручио руском вајару Александру Рукавишњикову личну захвалницу министра спољних послова Р. Србије Николе Селаковића поводом завршетка радова на Споменику Стефану Немањи. У захвалници министра Селаковића је истакнут немерљив допринос, знање и задивљујући ентузијазам који је Рукавишњиков уложио, као и дубока захвалност на одличној сарадњи у процесу припрема и рада на стварању Споменика Стефану Немањи.

Амбасадор Лазански је овом приликом истакао да је почаствован што уручује признање највећем живом руском вајару, а Споменик је оценио као величанствено обележје које је улепшао главни град Србије.

Рукавишњиков је изразио дубоку захвалност за писмо министра Селаковића које за њега има велики значај, као и мишљење српског народа. Подвукао је да је ова захвалница доказ да је добро обавио посао, јер уметник увек има дозу сумње да ли је успео у свом делу.Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Миљана Милић, петнаест година,

Владимир Милић, дванаест година,

Миомир Младеновић, четрнаест година,

Драган Димић, три године,

Јулијана Брудар, десет година,

Оливера Максимовић, дванаест година,

Мирослав Кнежевић, тринаест година,

Дајана Павловић, пет година,

Стеван Павловић, осам година,

Марко Симић, две године,

Милица Ракић, три године,

Иван Иванчић, седам година,

Марко Ивановић, три године...

И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.

Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.

То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.

Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.

Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.

И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.

Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.

И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.

Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.

Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.

Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.

И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.

Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве, чак и за своју убијену децу.

Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.

Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.

Србија која ствари назива правим именом.

Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради.

Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.

Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема.

Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању. И

та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан.

Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.

Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени.

Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.

Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.

И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.

Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...

И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесет девете. Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.

Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.

А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.

Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.

И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.

И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.

А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.

Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.

Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.

Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.

И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници.

И уопште није тежак пут до тога.

Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.

Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.

У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.

А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.

Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали.

Зато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.

А нисмо.

И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо.

Једно дете дневно, и мало више од тога. Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.

И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.

Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.

Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (Via Dolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.

И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.

Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и захвалио за нових 100.000 вакцина Спутник В, које су јуче допремљене и које доприносе да се процес вакцинације у нашој земљи несметано наставља.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали о плановима за одржавање Санктпетербуршког међународног економског форума, који би био прилика за нове разговоре о економској сарадњи Србије и Русије и, посебно, о трговинској размени, за коју је постављен циљ да премаши четири милијарде долара.

Двојица саговорника су изразили задовољство напретком економске сарадње Србије и Русије и истакли да заједнички инфраструктурни пројекти, попут пруге Стара Пазова-Нови Сад и железничког диспечерског центра, као и пројекти у области енергетике, попут гасовода од бугарске до мађарске границе, доприносе економском напретку наше земље. Констатовано је, такође, да ови пројекти прате планирану динамику.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали и о регионалној ситуацији, посебно о Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, сагласивши се да су политика мира и сарадње неопходне за стабилност Западног Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsКомпанија НИС наставља реализацију кључних пројеката

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералним директором компаније НИС Кирилом Турдењевим о оствареним резултатима компаније у протеклој години и планираним инвестицијама и пројектима за наредни период.

Брнабић је изразила задовољство постигнутим резултатима и активностима менаџмента НИС-а, упркос кризи изазваној пандемијом, који се огледају у чињеници да су успели да обезбеде континуитет производње, наставе реализацију стратешких пројеката и сачувају зараде и радна места запосленима у компанији.

Турдењев је посебно истакао значај завршетка једног од кључних пројеката друге фазе модернизације Рафинерије „Панчево“, у који је уложено 300 милиона евра.

Он је нагласио да ће НИС наставити да инвестира у све кључне пројекте предвиђене за 2021. годину, а радиће и на унапређењу малопродајне мреже у Србији и региону.

На састанку је било речи и о значају дигиталне трансформације, као једном од значајних сегмената у пословању компаније НИС, што ће допринети бољој и бржој реализацији пословних циљева.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsЛазански: Oрден jе признање српскоj амбасади

Aмбасадор Србиjе у Mоскви Mирослав Лазански изjавио jе данас да jе Oрден за борбу против корона вируса коjим jе одликован у Mоскви, признање не само за њега већ и за целу амбасаду, коjа jе прво страно представништво у Русиjи коjе jе примило руску вакцину Спутњик Ве.

Kако jе рекао агенциjи Танјуг, он jе уjедно и први страни амбасадор коjи jе вакцинисан руским цепивом.

(TANJUG)Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.

Фото: Димитрије ГолLa République de Serbie au Mois de la Francophonie

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Москви вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.  

La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade de la République de Serbie à Moscou vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.

http://www.brussels.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Serbie_au_Mois_de_la_Francophonie_2021.pdfТуристичка понуда Србије пред руским туристима

Туристичка понуда Србије представљена је данас читаоцима руских дневних новина „Руска Газета“, у специјалном додатку под називом „Откријте Србију“.

Дневни тираж „Руске газете“ превазилази 800.000 издања, од чега се највећи број прода у Москви и Санкт Петерсбургу, саопштила је Туристичка организација Србије (ТОС).

Ово је дневни лист који се доставља кабинету председника Руске Федерације, премијеру и Руској Думи.

Читалачку публику ових новина чине и међународне мултинационалне компаније, руске авиокомпаније, аеродроми, водећи ресторани и хотели у Русији.

„Руска Газета“ са додатком „Откријте Србију“ биће, такође, доступна руским министарствима, амбасадама Русије широм света, али и Руској асоцијацији туроператера.

Додатак о Србији излази у време када је туристичка привреда једна од главних тема у Русији, јер ће се у жижи јавности наћи у току трајања међународног онлајн сајма туризма МИТТ 2021, који се одржава од 16. до 18. марта.

Специјални додатак „Откријте Србију“, поред представљања туристичке понуде наше земље, садржи и интервјуе са министарком трговине, туризма и телекомуникација, госпођом Татјаном Матић и директорком ТОС Маријом Лабовић.

У пројекту издавања овог додатка су, поред ТОС-а, учествовале и туристичке организације Београда, Ниша и Новог Сада, наведено је у саопштењу ТОС-а.

Додатак о туристичкој понуди Србије можете видети на линку

 Изузетан значај стратешког партнерства Србије и Руске Федерације

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком.

Министар Селаковић је поручио да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељима традиционалног пријатељства и блискости два народа, стратешког партнерства и спремности за продубљивање сарадње у свим областима.

Селаковић је изразио задовољство постојећим интензитетом и континуитетом сусрета на високом и највишем нивоу, изразивши очекивање да ће се у скорије време реализовати посета председника Руске Федерације Владимира Путина Србији. Саговорници су разговарали и о предстојећој посети министра Селаковића Руској Федерацији.

Посебну захвалност шеф српске дипломатије изразио је на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и напорима наше стране да се питање Косова и Метохије реши мирним и дипломатским средствима, посредством дијалога. На састанку је наглашена важност перманентне обостране подршке у међународним организацијама.

Србија изузетан значај придаје стратешком партнерству с Руском Федерацијом и унапређењу свеукупних односа, рекао је Селаковић назначујући да је Русија и један од најзначајнијих економских партнера Србије.

Министар Селаковић је посебно подвукао захвалност Руској Федерацији напорима које је уложила да руска вакцина „Спутњик В“ буде доступна и грађанима Србије, како на бази испорука из Русије, тако и на основу постигнутих договора о будућој заједничкој производњи вакцине у Србији.

Београд, 13. март 2021. годинеСелаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица.

Србија се, како је нагласио министар, на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције.

Селаковић је издвојио напоре Агенције за спречавање корупције, као независног државног органа, у заштити јавног интереса, изградњи индивидуалног и институционалног интегритета, јачању транспарентности и одговорности јавне управе.

„Снажно осуђујемо све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залажемо се за њихово потпуно искорењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН“, истакао је шеф српске дипломатије.

За ефикасну и успешну борбу против ових комплексних феномена, каже Селаковић, од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу.

Селаковић је захвалио јапанском амбасадору Хикихари на вештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, која је, како је истакао, важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.

„Давне 1970, када је Јапан први пут био домаћин овог скупа, показали смо снажну политичку вољу да на проблем укажемо. Данас морамо ту вољу и решеност да реафирмишемо и конкретизујемо опипљивим потезима“, рекао је шеф српске дипломатије.Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је вечерас авион компаније „Air Serbia“ којим су у Србију допремљенe вакцине „Спутњик В“ и поручио да је са 100.000 доза, које су вечерас стигле на београдски аеродром, Србија обезбедила нешто више од 2.620.000 вакцина, довољних за вакцинацију око 1,4 милиона грађана.

Председник Вучић је, током обраћања медијима, објаснио да је реч о 100.000 друге дозе руске вакцине, додајући да се прва и друга доза разликују у компонентама.

„Наши руски пријатељи су поштовали све оно што смо се договорили и бескрајно смо захвални“, навео је председник Вучић истичући посебну захвалност председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

„Знамо са колико проблема се Русија суочавала везано за пандемију, али су пронашли довољно разумевања за Србију и начин да помогну. Ово је резултат и наших разговора, али и његове воље и жеље да помогне српском народу“, нагласио је председник Вучић и најавио да у наредном периоду предстоји суштински важан посао, а то је производња вакцина „Спутњик В“ у Београду.

„То би дугорочно решило проблеме, јер корона неће да оде и нестане, само ћемо морати редовно да се вакцинишемо и да нам набавка не представља проблем. То је велики и тежак задатак и ја сам бескрајно захвалан руским пријатељима и председнику Путину што нам пружају шансу да уђемо у процес производње, што ће нам, верујем, омогућити трансфер технологије и знања“, нагласио је председник Вучић и додао да би капацитети Торлака били до 20 милиона доза, те да би све преко пет-шест милиона доза поделили свима у региону.

„Обезбедили смо вакцинацију и ревакцинацију за 1,4 милиона људи. То је више од 20 одсто становништва, а пунолетног преко 25, 26 одсто. Поносан сам на Србију, њене грађане, наш рад. Успели смо да обезбедимо захваљујући пријатељима и нашој слободарској политици“, истакао је председник Вучић.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко захвалио је председнику Вучићу на високo оцењеној сарадњи две земље.

„Данашњи догађај показује да се наша сарадња у сузбијању пандемије и последица пандемије одвија према плану, плодно, конструктивно и у складу са уговорима на највишем нивоу између председника Русије Путина и председника Србије Александра Вучића“, рекао је руски амбасадор и истакао да је сарадња потврдила и потврђује да смо ми пријатељи и да имамо братске односе. Он је поручио да ће Русија учинити све што је могуће, на основу уговора и договора, да што брже, можда већ у јуну, Србија стекне могућност да пакује и дистрибуира вакцине, а до краја године и производи „Спутњик В“.

Београд, 28. фебруар 2021. годинеМитрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфирије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је признатa као најуспешнији пројекaт за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.

На тему Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Његова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.

Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.

Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави spiritus movens Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Републичка Скупштина га је, као представника свих Цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године. Као председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ Порфирије је заступао дугорочне интересе друштва и грађана, независно од политичких утицаја.

У радиодифузном спектру Србије од тада се чују и црквене радио станице. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисијa које се баве религијским темама. Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава дa утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.

Своје стручне богословске радове Епископ Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.

Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у Отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница.

Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, a његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.

У трон Митрополита загребачко-љубљанских устоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Свечану архијерејску Литургију служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење великог броја архијереја Српске Цркве и других сестринских Цркава, као и свештенства и монаштва, и благочестивoг народа.

Извор: СПЦАМБАСАДОР МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ У ПОСЕТИ САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Београд и Санкт Петербург – градови побратими (Спутњик)

Лазански саопштио лепе вести из Русије: Београд и Санкт Петербург ускоро потписују важан споразум (Новости)Састанак са председником Комитета за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације

Председник Комитета за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Леонид Слуцки боравио је у једнодневној посети Србији током које се састао са председником Републике Србије Александром Вучићем и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

У разговору са Слуцким, Вучић је истакао да сваки сусрет са неким од руских званичника потврди висок степен међусобног разумевања и поверења, који карактерише односе Србије и Русије.

Подсетио је на свој недавни телефонски разговор са председником Путином и рекао да се пријатељски односи Србије и Русије доказују у различитим изазовима, па и сада, у време пандемије Kовид-19, и поновио велику захвалност за испоруке вакцине Спутњик В. Председник Вучић је захвалио на чврстој и активној подршци Русије у одбрани целовитости и независности Србије и њених државних и националних интереса.

Председник Комитета за међународне послове руске Думе Слуцки, је рекао да се у Москви поносе најприснијим односом наших двеју земаља, што потврђују и учестали контакти на високом нивоу.

Изразио је задовољство напретком економске сарадње Србије и Русије, истакавши да га радује што заједнички инфраструктурни пројекти, попут пруге Стара Пазова-Нови Сад, као и пројекти у области енергетике попут гасовода од бугарске до мађарске границе, доприносе економском напретку наше земље.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић je истакао да су односи између две државе блиски и пријатељски и да су они додатно ојачани у тешким временима које је изазвала пандемија вируса корона у целом свету. Захвалио је на помоћи коју је Руска Федерација пружила Србији током пандемије, истичући лични допринос Леонида Слуцког који је посредством „Руског фонда мира“, на чијем се челу налази, на самом почетку епидемије упутио донацију Србији у виду медицинске и заштитне опреме.

Дачић је искористио прилику да још једном захвали Руској Федерацији на подршци коју пружа Републици Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије.

Леонид Слуцки је подвукао да Србија увек може рачунати на подршку Русије.

Београд, 17. фебруар 2021. годинеСарадња са НТП Сколково у дигитализацији здравственог система Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са делегацијом Научно-технолошког парка Сколково из Москве, коју предводи председник Фондације те научне установе Аркадиј Дворкович, о даљим облицима сарадње, а један од њих је и дигитализација српског здравственог система.

Брнабић је, након састанка са овом делегацијом у Научно-технолошком парку Београд, навела да су гости прихватили да се укључе у даљи развој стартап стратегије о екосистему.

Влада Србије је направила радну групу за развој те стратегије коју чине експерти. Сад укључујемо и Сколково, истакла је она, оценивши да је то стуб развоја Србије.

Према њеним речима, наша сарадња са Сколковом је почела 2015. године када је Александар Вучић као премијер посетио тај научно-технолошки парк, а у јануару 2019. године приликом посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, потписан је споразум о сарадњи.

Премијерка је подсетила на то да је пре годину дана посетила Сколково и да су од тада наше стaртап компаније постале део њиховог образовног програма како би имале шансу на руском тржишту.

Брнабић је нагласила да јој је велика част то што има прилику да угости делегацију једног од најбољих истраживачких центара на свету.

Председник Фондације Сколково Аркадиј Дворкович рекао је да у Србији постоји велики потенцијал за сарадњу са Русијом.

Надамо се да ћемо у Србији поставити исти систем као у Русији, а можда чак и бољи. За Русију нека тржишта нису баш отворена и зато сам веома оптимистичан за нашу будућу сарадњу, поручио је он.

Београд, 17. фебруар 2021. годинеДРАГИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СРЕЋАН НАМ ДАН ДРЖАВНОСТИ!

Погледајте видео материјал у част Дана државности Републике Србије!ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У МОСКВИ

Поводом Дана државности Републике Србије у Амбасади је 12. фебруара приређен коктел за ограничен број гостију због поштовања епидемиолошких мера. Присуствовао је колектив Амбасаде и српски привредници, који су учествовали у реновирању зграде Амбасаде. 

Амбасадор Мирослав Лазански је, након поздравног говора, у знак захвалности уручио плакете српским привредницима. (Спутњик) (Новости)НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА

Влада Србије је у фебруару 2021. усвојила нови, трећи пакет економских мера помоћи вредан 249 милијарди динара. Укупна вредност сва три пакета је 953 милијарде динара, односно приближно осам милијарди евра.

Овим пакетом мера, за разлику од прва два, укључена су и велика предузећа која такође трпе последице пандемије.

Како је навела председница Владе РС А. Брнабић, он ће помоћи да се смање негативне последице вируса корона, да људи сачувају радна места, да привреда не изгуби „кисеоник“, али и да грађани преживе ова тешка времена.

Наша земља је за досадашње економске мере за ублажавање последица COVID-19 добила похвале од ММФ-а, Светске банке и других институција. Србија тиме показује да је јака и стабилна држава и да грађани и привреда могу да рачунају на њу у најтежим тренуцима.

Председница Владе А. Брнабић и министар финансија Синиша Мали су на представљању ових мера истакли да се држава борила на два фронта – здравственом и привредном и да је на оба постигла феноменалне резултате.

Србија је у 2020. години имала пад БДП-а од само један одсто, што је био најбољи економски резултат у Европи.

Плате и пензије, као и запосленост, наставили су да расту. Просечна плата у новембру износила је 518 евра, док је инфлација остала стабилна и износила 1,6 одсто.

Прошле године регистровано је за 50.500 више запослених, док се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. Код нас је он и даље испод 60 одсто, то јест 56,8 одсто БДП-а.

Када је у питању буџет за 2021. годину, бројке из јануара су много боље него што се очекивало, јер је уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарде динара, остварен суфицит од 13,3 милијарде динара.

Током 2020. године, када је читава светска привреда трпела, наша индустријска производња је била за 0,4 одсто већа него у 2019. години. Порастао је и извоз, који је износио 17,5 милијарди евра, док је у 2019. години био 17,1 милијарду евра.

Трећим пакетом помоћи обухваћено је додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима, значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору.

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима. Мера која се тиче исплате минималца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршку у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, туристичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици. Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима.

Јануарске пензије су увећане за 5,9 одсто, по швајцарској формули, а 1,7 милиона пензионера добиће и једнократну помоћ од 50 евра и још 60 евра, као и остали пунолетни грађани.

Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ

Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19. Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

У Србији, грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а у доступне су три вакцине – „Фајзер“, кинеска „Синофарм“ и руска „Спутњик Ве“.

Србија је и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника. Испред Србије је само Велика Британија.

Србија је на 5. месту у свету по броју укупно вакцинисаних, a на шестом месту у свету смо по броју издатих вакцина на 100 становника у протеклих седам дана.

 

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је добио потврду да ће Србија пре почетка марта обезбедити још милион вакцина против вируса корона.


Oпширније...
Честитка председника Руске Федерације поводом Дана државности Републике Србије

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин упутио је честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије, у којој се каже:

„Примите срдачне честитке поводом националног празника Ваше земље – Дана државности.

У Русији високо цене односе са Србијом који се темеље на давним традицијама братског пријатељства, културне и духовне блискости.

Уверен сам да даљи развој билатералног стратешког партнерства, конструктивне сарадње у различитим областима одговара коренитим интересима наших народа, одвија се у правцу обезбеђења безбедности и стабилности на европском континенту.

Искрено желим Вама, господине Председниче, добро здравље и успехе, а свим Вашим суграђанима – благостање и просперитет“, наводи се у честитки председника Путина.

Београд, 12. фебруар 2021. године

 Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и замолио га да председнику Владимиру Путину пренесе захвалност за честитку коју му је упутио поводом Дана државности.

Председник Вучић је рекао да Србија и Русија имају чврсте пријатељске односе, који се доказују у различитим изазовима, па и сада, у време пандемије Kовид-19. Зато је замолио амбасадора Боцан-Харченка да председнику Путину пренесе захвалност за испоруке вакцине Спутњик В, јер су допринеле томе да наша земља предњачи у вакцинацији и пружању становништву поуздане одбране од корона вируса.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су, с тим у вези, разговарали о могућности да Србија, уз помоћ стручњака из Русије и на основу руске технологије, самостално производи вакцине. Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су, уочи посете потпредседника Владе Руске Федерације и копредседавајућег Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Јурија Борисова, констатовали да се реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката добро спроводи. Изградња деонице пруге од Старе Пазове до Новог Сада коју градимо са руским РЖД, иде планираном динамиком и завршетак радова се очекује крајем ове године, како је председник Вучић и обећао. Они су у исто време разговарали о конкретним предлозима за будућу сарадњу.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали и о регионалној ситуацији.

Београд, 12. фебруар 2021. годинеКОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021.

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години, који је отворен од 19. јануара до 9. марта. 2021. Са детаљима конкурса се можете упознати на:

ЛИНКВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.

Међусобно признање Србије и „Kосова“ не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа. „Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену“, рекао је председник.

Вучић је поручио да је до наше државе да настави са снажењем земље у економском смислу.

Председник је додао да је улога војске веома значајна у веома сложеним безбедносним и политичким условима савременог света и да зато Србија мора да уради све што може да одврати сваког потенцијалног агресора и нападе на грађане и земљу.

„Политика снажења војске биће настављена убрзано“, нагласио је председник додајући да је циљ да српска војска може да буде стабилизатор политичких прилика у региону.

Према његовим речима, свакоме треба да буде јасно да Србија није џак за ударање и да може свако да је нападне и да јој прети као што је то било у прошлости.

Вучић је рекао да је задовољан оним што је видео и зато што је много тога урађено у претходном периоду и истакао да ће од априла месеца војним лицима бити знатно увећане плате.

Председник је рекао и да ће се наставити улагања у Војску Србијe, којој је поручио да од ње очекује да и даље буде чувар наше земље, њеног интегритета и слободе.

„Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, да будете бранитељи народа, чувари отаџбине, заштитници интереса Србије и да будете одвраћајући фактор сваког агресора и за сваког ко би помислио да нападне Србију“, рекао је Вучић.

На војној вежби под називом „Врх копља“ приказана је оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције, а приказу способности, које је председник Србије и врховни командант Војске Србије оценио са врло добро, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Београд,

7. фебруар 2021. годинеВучић: Срдачан разговор са Путином

Председник Србије Александар Вучић саопштио је на Инстаграму да је веома задовољан резултатима данашњег, како је навео, срдачног, искреног и пријатељског разговора са председником Русије Владимиром Путином.

„Сарадња Србије и Русије напредује у свим областима, а посебно сам замолио председника Путина да Србији омогући лакши приступ вакцинама Спутњик V. Године одличних односа Србије и Русије су пред нама“, поручио је Вучић на Инстаграм налогу @buducnostsrbijeav уз фотографију са Путином.

Вучић је раније данас разговарао телефоном са Путином, којег је замолио да помогне да Србија што пре добије додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од корона вируса.

Извор: ТанјугТелефонски разговор са председником Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Двојица државника су констатовали да пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши, а да су односи двеју земаља стабилни и да иду узлазном линијом.

Овом приликом председник Вучић је захвалио председнику Путину за подршку у борби против вируса корона, а посебно за испоруку вакцине Спутник В, јер је допринела томе да наша земља предњачи у вакцинацији становништва. Председник Вучић је замолио председника Путина да помогне да што пре добијемо додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од вируса корона. Он је, такође, нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Двојица државника су, у дугом пријатељском разговору, размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Председник Вучић и председник Путин су констатовали да су Србија и Русија и у протеклом периоду, обележеном тешкоћама које је донео корона вирус, потврдиле висок степен међусобног разумевања и пријатељства. Председник Вучић је изразио захвалност председнику Путину на поруци коју је министар Лавров прочитао у Храму Светог Саве.

Председник Вучић је потврдио да Србија намерава да даље развија стратешке односе са Русијом и констатовао да су могућности за економску сарадњу много веће од искоришћених. Он је, стога, рекао да посебну пажњу треба усмерити на повећање робне размене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње. Председник Путин је, с тим у вези, истакао значај рада Међувладине мешовите комисије за сарадњу.

Председник Вучић је нагласио важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.

Разматрајући са председником Путином регионалну ситуацију, председник Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци председника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова и Метохије. „Русија разуме наше напоре да обезбедимо мир и стабилност у региону и спремност Србије за дијалог и компромис као једини начин за решавање отворених питања“, рекао је председник Вучић.

Београд, 3. фебруар 2021. годинеСелаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.

Извор: ТанјугСелаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.

Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

Извор: ПолитикаИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија. Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Мере које је Влада преузела:

Ванредно стање је проглашено 15. марта 2020. године и укинуто 6. маја 2020. године, формиран је Кризни штаб, донете су мере забране окупљања, социјалног дистанцирања, рада од куће, онлајн наставе, скраћивања радног времена, повратак држављана РС из иностранства, економске мере помоћи, отвaрање Ковид болница, улагања у здравствену инфраструктуру, грађани су скакодневно обавештавани о броју тестираних, заражених и умрлих, отворени су сајтови и кол центри за информисање грађана и др. Мере су се мењале у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

1. Набавка вакцина

Србија је прва земља у Европи, не рачунајући Велику Британију, која је добила вакцину „Фајзер/Бионтек“, и трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске. Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер/Бионтек“. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је прва европска премијерка која је примила вакцину компаније „Фајзер/Бионтек“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ (24. децембра 2020.).

ЕУ је земљама чланицама испоручила вакцине 26. децембра како би отпочела са масовном имунизацијом од 27. децембра. Међутим, три чланице (Немачка, Мађарска и Словачка) су почеле са вакцинацијом 26. децембра. Србија ће у јануару добити још око 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер/Бионтек“. Тако ће, заједно са другим вакцинама, у јануару имати укупно милион доза, а током првог квартала укупно око два милиона доза. Очекују се вакцине компаније „Астра-Зенека“, „Модерна“ и одређене количине руске „Спутњик В“.

У Србију је 16. јануара стигло милион доза вакцине кинеског „Синофарма“. Србија је постигла договоре са различитим произвођачима вакцина за 8 милиона доза, што је потребно за 4 милиона људи. Здравствени систем је припремљен за овај посао. Додатно је успостављен систем за праћење сваке вакцине у залихама, као и бележење сваког лица које се вакцинише у централну евиденцију. Лицима се издаје потврда о вакцинацији коју добијају у папиру, а електронску верзију на порталу еЗдравља. Подсетник за примање друге дозе лица добијају путем СМС-а и мејла. Пуштени су у рад портал и кол центар за исказивање интересовања за вакцинацију.

2. Вакцинација становништва

У Републици Србији је 19. јануара почела масовна вакцинација становништва. У ту сврху је отворен први велики пункт на „Београдском сајму“, а биће отворени пунктови у свим већим градовима у земљи.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да само Србија, поред Израела и УАЕ, има масовну вакцинацију, и додала да се масовна вакцинација у Кини не може поредити са другима јер је у питању огромна земља.

Циљ је да се што више убрза вакцинација становништва.

Србија је прошле године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова и најнижој стопи смртности од последица корона вируса. За тај успех су заслужни наши лекари и то што је Србија хоспитализовала највише оболелих.

Председник Вучић је истакао: „Србија је прва по броју хоспитализованих на 100.000 становника, иза ње су Бугарска, Хрватска, Словенија ... То значи да смо се ми за људе борили, да смо их лечили и наставићемо то да радимо“.

Нагласио је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на КиМ и да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу. „Нећемо да одустанемо од помоћи нашем народу, упркос томе што они контролишу административне прелазе, не могу да зауставе живот, ми никога не угрожавамо, нисмо слали топове и тенкове, већ лекове и вакцине“, рекао је Вучић. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је 9. јануара 2021. године објавио Оперативни план за имунизацију против COVID-19 у Србији, који предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва.

У првој фази вакцинације (вакцина доступна за 1-10% популације) обухваћени су запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције, као и запослени у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите. У овој фази биће вакцинисане и старије узрасне групе становништва. Планирано је да обухват вакцинације буде од 60 до 80 одсто запослених у овим категоријама.

У другој фази (вакцина доступна за 11-20% популације) биће обухваћене старије узрасне групе које нису обухваћене у првој фази, као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва. За другу фазу планира се имунизација са обухватом од 10 до 80 одсто.

У трећој фази (вакцина доступна за 21-50% популације) планирано је да буду вакцинисани грађани од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика, и млађи од 50 година који имају факторе ризика. Укупно би се трећом фазом обухватило око 1.750.000 грађана Републике Србије.

3. Отварање Ковид болница и улагања у здравствену инфраструктуру

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице: у Батајници, капацитета 930 места и Крушевцу капацитета 500 места. Болнице умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона.

У Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“. Председник Вучић је навео да у ове болнице, од када су изграђене, ниједна Влада раније није уложила ни динар, а сада се раде потпуне и темељне обнове и реконструкције укључујући и опремање новом медицинском опремом.

У 2021. години ће почети да се граде нове болнице и клинички центри: болница у Грачаници и велики дом здравља у Борчи. Планиран је завршетак изградње болнице Дедиње 2, највеће кардиоваскуларне болнице у региону, док ће у августу 2021. бити завршена прва фаза КЦ Србије. Започета је и изградња КЦ Војводине у Новом Саду. Почиње се са обновом општих болница у Лесковцу, Лозници, Горњем Милановцу, Врању, Аранђеловцу, Прокупљу, Смедеревској Паланци, Пироту, Кикинди и Врбасу од којих ће највећи део бити завршен током ове године. Почиње се са обновом и реконструкцијом домова здравља – Крњача, Чукарица, Ваљево, Велоко Градиште, Врњачка бања, Лапово, Нови Сад, Рача, Уб.

4. Повећање плата у здравству

Апсолутни приоритет Владе Србије је успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима. Плате запослених у здравству само у последњих годину дана су повећане око 30%, а од 1. јануара 2021. године ће добити повећање за још 5%. Значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде. Биће настављено јачање здравственог система, пре свега кадровски и људски капацитети. Улагаће се даље у образовање, посебно у Медицински и Стоматолошки факултет.

5. Бесплатни повратак држављана Србије у земљу

Након проглашавања ванредног стања у многим земљама, почело је увођење мера и затварање граница. Тако је велики број држављана РС остао у иностранству. Влада је организовала бесплатни повратак великог броја наших држављана. Србија је једна од ретких земаља која је организовала бесплатно враћање својих грађана, као и враћање странаца који су се затекли у Србији током пандемије, због чега су захвалност изразили ДС САД Мајк Помпео, аустријски канцелар Себастијан Курц и др. Формиран је Кризни штаб у Министарству спољних послова у циљу пружања помоћи и заштите наших грађана у иностранству.

6. Кретање броја оболелих и преминулих

У Републици Србији је од почетка епидемије до 19. јануара 2021. године до 15 часова регистровано укупно 375.799 потврђена случаја COVID-19. Тестирано је укупно 2.496.125 особа. Укупан број оболелих је 375.799. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 3.791. Проценат смртности у Србији је 1.01% . У свету је пријављено укупно 94.124.612 случајева обољевања од COVID-19 и 2.034.527 са смртним исходом. У Европи су регистрована 30.509.880 потврђена случаја обољевања oд COVID-19 и 666.237 са смртним исходом .

Графикон 1. Број пријављених случајева COVID-19 и број умрлих по регионима, Светске здравствене организације, закључно са 19. јануаром 2021. године (Извор: WHO, COVID-19 Weekly Epidemiological Update, 19 January 2021)

Графикон 2. Кретање броја потврђених случајева COVID-19 по данима, Република Србија (Извор: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, на основу података Министарства здравља)

Графикон 3. Кретање броја смртних исхода од COVID-19 по данима, Република Србија (Извор: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, на основу података Министарства здравља)

Извори и корисни линкови:

1. Председник РС:

https://www.predsednik.rs/

2. Влада РС:

https://www.srbija.gov.rs/

3. Министарство здравља:

https://www.zdravlje.gov.rs/; https://covid19.rs/

4. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“:

http://www.batut.org.rs/; http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=108

5. Светска здравствена организација:

https://www.who.int/

https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update---19-january-2021

6. Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC):

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-casesВучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто. Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона. Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу. Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Београд, 12. јануар 2021. године  

 

- Србија је по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, када изађе први квартални преглед за ову годину; такав резултат је остварен захваљујући брзом отварању земље после првог таласа короне, као и реформским мерама које су предузете од 2014. године.

- Србија је у погледу економског раста забележила велики успех, чак и у односу на еврозону: у првом кварталу имали смо раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

- Стопа јавног дуга Србије најмање је порасла у односу на готово све европске земље.

- До Сретења, 15. фебруара, биће донет додатни пакет помоћи привреди.

- Србија је у 2020. години, „години короне“, имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније и у години кризе улагале у Србији.

- Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, у фебруару ће, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра; само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

- Током јануара се очекују први договори са ДФЦ-ом (Development Finance Corporation) вредни 300 до 400 милиона долара.

- Након што Бугарска до краја године заврши аутопут од наше границе до Софије, како је најавила, моћи ће аутопутем да се иде до Истанбула, чиме још више добијамо на значају као транзитни правац.

- Грађене и обновљене болнице, две ковид болнице изграђене за само четири месеца (Батајница, чији је капацитет 930 места, и Крушевац са 500 места); ради се још на 10 општих болница широм Србије.

- Председник Вучић је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине; за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило се чак 63.000 људи.

- Председник је захвалио САД што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

- Добри резултати борбе против короне, Србија има најмању стопу смртности у региону.Писмо председнику Руске Федерације поводом Божића

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је, поводом Божића, писмо председнику Руске Федерације Владимиру Путину, у коме се, између осталог, каже:

„Вама и свим православним хришћанима у Руској Федерацији упућујем срдачне честитке за Божић, уз искрене жеље да га проведете у добром здрављу, миру и благостању. Нека овај најрадоснији празник помирења, слоге и породичне хармоније у сва срца унесе љубав и добру вољу, а у домове срећу и сваки напредак.

Година иза нас била је тешка, али је показала да, у временима бременитим изазовима, уз разумевање, солидарност и љубав према ближњем, можемо да одолимо искушењима. Радује ме што су Србија и Русија, и у ово доба неизвесности, показале блискост и чврсто пријатељство.

Користим и ову прилику да Вам захвалим на активној подршци коју Русија пружа Србији у одбрани интереса српског народа и Српске православне цркве на Косову и Метохији. Посебну захвалност Вам изражавам на личном залагању да се заврше радови на мозаику у Храму Светог Саве и топлој поруци коју сте упутили“, наводи се у писму председника Вучића.

Писмо са божићним честиткама председник Вучић упутио је и патријарху Москве и све Русије Кирилу.

Београд, 6. јануар 2021. годинеОтворен нови гасовод "Балкански ток"

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је јутрос у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод Балкански ток, који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе.

"Ово је важан дан за нашу земљу, нека гас крене и да будемо још успешнији. Честитам вам Нову годину и желим да се захвалим свим нашим руским пријатељима који су са нама учествовали у изградњи овог гасовода. Честитам вам на огромном послу, ово је од великог значаја за индустрију, напредак српске привреде, али и од изузетног значаја за све становнике наше земље", рекао је председник.

Председник Вучић истакао је да је Србија гасоводом “Балкански ток” обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора и додао да се са тог места разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода.

"Ово нам гарантује извеснију и сигурнију будућност. Kада имате гас у свакој општини, онда можете да привучете све који желе да отворе фабрике. Има још посла, али нам овај гасовод гарантује извеснију будућност. Србија је, уз подршку руских партнера, успела да осигура снабдевање своје територије гасом. Али ће он, одавде, кренути и према Мађарској и БиХ", рекао је председник Вучић.

Он је указао да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали, и подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по нашој територији.

Имајући у виду високу цену изградње гасовода, повољна околност је, каже председник, што ћемо заједно са партнером наплаћивати транзитну таксу и тако исплаћивати те трошкове.

Председник Вучић је најавио да ће гас бити доведен у многе општине у којима га нема, чиме ће додатно бити привучени сви који желе да отворе фабрике.

Амбасадор Руске Федерације Боцан Харченко је рекао да је ово најбољи новогодишњи поклон.

"Овај гасовод ће обезбедити стабилност Србији и даће могућност за развој унутрашње инфраструктуре и биће обезбеђена енергетска стабилност", истакао је амбасадор.

Балкански ток је део гасовода "Турски ток", пројекта руског "Гаспрома" и турског "Боташа", који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турску, јужну и југоисточну Европу. Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње. Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај део гасовода називају "Балкански ток".Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.

Извор: ТанјугСелаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и српског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.

Извор: ТанјугВучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра. Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.Наставак јачања стратешког партнерства са Русијом

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком, коме је, уз честитке за новогодишње и божићне празнике, изразила захвалност на великодушној помоћи коју је Русија упутила Србији за борбу против коронавируса и спремности за сарадњу око Спутњик вакцине.

Брнабић је оценила да су односи двеју земаља веома добри и развијени на политичком, економском, културном и другим пољима, додавши да ће Влада Србије наставити да ради на њиховом даљем јачању на темељу стратешког партнерства.

Реализација заједничких пројеката допринеће унапређењу сарадње, истакла је она и посебно нагласила значај скорог завршетка радова на руском гасоводу кроз Србију.

Премијерка је рекла да је вест да ће одређена количина Спутњик вакцине стићи у Србију пре краја године веома добра, и исказала захвалност Боцан-Харченку на спремности и солидарности Русије да до тога дође.

Амбасадор је пренео председници Владе поздраве и честитке за предстојеће празнике руског премијера Михаила Мишустина, оценивши да су односи двеју земаља на високом нивоу и да их карактерише добра сарадња на свим нивоима.

Саговорници су потврдили спремност да и у наредној години наставе успешну економску, политичку и културну сарадњу.

Београд, 28. децембар 2020.Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Београд, 24. децембар 2020. годинеСастанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, којег је замолио да пренесе поздраве председнику Владимиру Путину, уз честитке за новогодишње и божићне празнике, као и најбоље жеље за напредак Руске Федерације и благостање руског народа.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су констатовали да су прошлонедељни темељни разговори двеју делегација, приликом посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, потврдили стратешко опредељење двеју земаља да, на основама изузетног узајамног поштовања, наставе да развијају односе у свим областима.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су, на основу договореног на састанку са министром Лавровом, у разговору посебну пажњу посветили реализацији конкретних заједничких пројеката и констатовали да су радови на гасоводу кроз Србију при самом крају, као и то да се настављају радови на деоници железничке пруге до Новог Сада, коју гради РЖД.

Двојица саговорника су, такође, истакли значај церемоније паљења Вечне ватре на Гробљу ослободилаца Београда. Председник Вучић је још једном истакао заједничку слободарску традицију српског и руског народа и њихову борбу за мир и нагласио да не постоји важнија мисија од очувања истине о тој праведној борби.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали и о резултатима руских стручњака у борби против КОВИД-19 и руској вакцини.

Београд, 24. децембар 2020.Честитка председника Руске Федерације

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин упутио је данас честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу за Нову годину и Божић. У честитки се каже:

„Поштовани господине председниче,

срдачно Вам честитам Нову Годину и Божић.

Одлазећа година је донела нелака искушења за све нас. У пуној мери смо се уверили у значај односа стратешког партнерства које омогућава нашим земљама да уједине напоре у супротстављању савременим претњама и изазовима, укључујући пандемију инфекције корона вируса.

Уверен сам да ћемо наставити присну сарадњу у свим кључним правцима и успети да реализујемо постојеће договоре и заједничке пројекте. То без сумње одговара интересима братских народа Русије и Србије и одвија се у колосеку јачања стабилности и безбедности на европском континенту.

Желим Вама, Вашим најближима и најмилијима добро здравље и успехе у свим подухватима, док свим грађанима пријатељске Србије желим срећу и просперитет“, наводи се у честитки председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

Београд, 24. децембар 2020. годинеСелаковић са руководством Дунавске комисије у Будимпешти

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Будимпешти са руководством Дунавске комисије са којим је разговарао о важности Дунава за унапређење регионалне економије и интензивни проток људи и робе.

На састанку је оцењено да је важно искористити економске потенцијале Дунава, али и очувати његове природне лепоте, односно задовољити еколошке стандарде.

Селаковић је истакао да ће Србија, захваљујући успешно спроведеним економским реформама протеклих година, бити у стању да више улаже у инфраструктуру на Дунаву и да учествује у реализацији стратешких пројеката Дунавске комисије.

Министар Селаковић је у књигу утисака написао да је Дунавска комисија, од свог настанка у Београду 1948. године, нит сарадње и пријатељстава међу земљама чланицама.

"Дунав је био река мира кроз све тешке периоде турбулентне историје нашег регионa", написао је Селаковић.

Извор:  ТанјугПосета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Србији

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравио је у званичној посети Србији 15. децембра, током које се састао са председником Републике Александром Вучићем, министром спољних послова Николом Селаковићем и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Председник Србије Александар Вучић, шеф српске дипломатије Никола Селаковић и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров присуствовали су церемонији паљења вечне ватре и положили венце на Споменик „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, а затим су обишли Храм Светог Саве на Врачару и положили цвеће на гроб патријарха Иринеја.

Лавров и Селаковић одржали су билатерални састанак и потписали су План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021. и 2022. годину.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је са руским шефом дипломатије имао детаљан разговор о свим суштинским односима, пре свега билатералним, наглашеног пријатељског карактера, те да је потврђено стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставе да развијају односе у различитим сферама друштвеног живота.

Вучић је нагласио да је захвалан Русији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и додао да је однос „реципрочан“ у односу Србије према Русији. Навео је да је изнео „личну забринутост као председник Србије“ за ситуацију у региону и казао да се нада да ће „сви заједно имати разума и снаге“ да се несугласице решавају мирним путем, што је опредељење Србије.

Председник је додао да Србија има заједничку улогу са Русијом у „одбрани истине“ о Другом светском рату и навео да постоје „различити покушаји“ фалсификовања тог дела историје чему ће се, како је рекао Вучић, две земље супротставити.

Вучић је шефу руске дипломатије пренео и своју забринутост ситуацијом у региону.

„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он и захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Шеф руске дипломатије пренео је председнику Србије Александру Вучићу поздраве руског председника Владимира Путина и поруку да је Русија посвећена реализацији свих договора који су постигнути са Србијом на највишем нивоу.

Лавров је, захваљујући председнику Србије на пријему руске делегације на тако високом нивоу и традиционалном српском гостопримству, истакао да је на садржајним разговорима са српским руководством потврђена посвећеност договорима постигнутим на највишем нивоу и јачању стратешког партнерства у свим областима које укључују политички дијалог, економску и војно–техничку сарадњу.

Руски министар иностраних послова указао је да ће бити настављена и сарадња у свим правцима спољне политике, а да су конкретне правце те политике договорили и усагласили председник Русије Владимир Путин и Србије Александар Вучић.

„Имамо усаглашене ставове да мора да се поштује међународно право, повеља УН која предвиђа поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета, немешање у унутрашња питања других држава", рекао је Лавров.

Он је додао да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности.

„Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политици очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируским санкцијама, без обзира на то ко их уводи", нагласио је Лавров и подсетио да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

Такође, министар Лавров је истакао да Русија пружа пуну подршку Србији по питању Kосова и Метохије и поновио да је резолуција 1244 СБУН темељни документ и оквир у коме треба да се ради све у вези са KиM. Он је додао да је Русија заинтересована да улога ЕУ као посредника има практичне резултате, да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина.

Лавров је подвукао да став Русије остаје непромењен, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је да посета шефа руске дипломатије није била технократска, већ пријатељска посета, која је потврдила традиционално добре односе Србије и Русије.

„То је био пријатељски тон. Ако са неким од великих постоји пријатељски тон у потпуности то су Русија и Kина. Наравно, циљеви наше спољне политике су европске интеграције, европска будућност и другачији однос са западним земљама са којима уздижемо ниво сарадње, али са Русијом то је континуитет који траје деценијама“, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је посебно свечана и дирљива била церемонија доношења вечне ватре са Гроба незнаног јунака из Москве на Гробље ослободилаца Београда.

„Kолико је Гробље ослободилаца Београда симбол братства по оружју и заједничке борбе против фашистичко-нацистичких непријатеља у Другом светском рату, толико је Храм Светог Саве симбол нове сарадње Србије и Русије, јер смо захваљујући значајној помоћи наших руских пријатеља успели да приведемо крају радове на храму", рекао је српски министар.

Приликом посете храму, Лавров је прочитао писмо председника Русије Владимира Путина, који је честитао председнику Србије и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Министри Лавров и Селаковић потписали су План консултација између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације за 2021–2022. годину.

Том приликом, шеф српске дипломатије је истакао да је билатерална сарадња Србије и Русије на високом нивоу и да је велики број области у којима та сарадња постоји и развија се, додајући да је посебно „погонско гориво“ добила посетом руског председника Владимира Путина прошле године у јануару.

Селаковић је рекао и да Русија брани српске интересе у другим међународним и европским огранизацијама у којима је Србија чланица и нагласио да је руска подршка од великог значаја за заштиту права српског народа на KиМ, имовине СПЦ, али и коришћења српског језика и ћириличног писма.

Министар Селаковић додао је да је на њега најјачи утисак оставило то што је најмање три пута од Лаврова чуо да председника Александра Вучића државно руководство Русије посебно уважава због његовог става и специфичног, неуобичајеног приступа, говора и опхођења, а што је довело до тога да Србија данас буде независна и самостална држава.

Лавров је рекао да је са српским колегом Селаковићем размотрио и питања везана за даље кораке у међународним организацијама, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе и позвао је шефа српске дипломатије да посети Русију.

Сергеј Лавров у Београд је допутовао из БиХ, а након посете нашој земљи, отпутовао је у Хрватску.Селаковић: Русија снажан политички и економски партнер Србије

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је уочи данашње посете шефа дипломатије Руске Федерације Сергеја Лаврова, да је Русија озбиљан и снажан политички и економски партнер Србије, те да су сви сусрети са представницима те државе прилика да се покаже колико су односи две земље од обостраног значаја.

Селаковић је за РТС рекао да су односи са Русијом за Србију веома важни и да ће данас у Београду са руским министром бити речи не само о политичким питањима, већ и о железници, енергетици, војно-техничкој сарадњи, вакцинама и борби против корона вируса, односно свим додирним тачкама две државе.

Министар је подсетио да је за октобар ове године била планирана посета председника Русије Владимира Путина, наводећи да је ковид у доброј мери отежао њену реализацију, али је истакао да се нада да ће до те посете доћи.

„Надам се да ће доћи до те посете и да ће Путин присуствовати великом освећењу храма. Нико не може да предвиди кад ће то бити", казао је Селаковић.

Он је подсетио да је спољнотрговинска сарадња Србије и Русије прошле године била већа од три милијарде долара, што је, како је навео, историјски максимум и рекорд и показатељ озбиљности, важности и присности односа две земље.

На констатацију да се спекулисало да су односи Србије и Русије захладнели после потписивања Вашингтонског споразума, Селаковић је рекао да постоји неконзистентност појединаца који износе такве поруке, јер у једном тренутку нападају због блиских односа, смета им што је председник Србије одликован Орденом Александра Невског, а потом говоре да су односи захладнели.

Селаковић је рекао да шеф руске дипломатије, доајен у међународној дипломатији, доноси Вечни пламен са Гроба незнаног јунака у Москви на Гробље ослободилаца у Београду, који је симбол братства по оружју и заједничке борбе против заједничког непријатеља, нацизма и фашизма.

Он је рекао да ће се Лавров састати са председником Србије, председником Скупштине Србије, шефом дипломатије, те да ће посетити Храм Светог Саве, који је, како каже, модерни симбол сарадње, братства и пријатељства две земље.

Лавров ће, како је рекао, у Храму прочитати писмо председника Русије, положити цвеће и запалити свећу на гробу патријарха Иринеја, за чијег времена је, како каже Селаковић, храм "добио своју круну".

Селаковић је рекао да је иницијална каписла за то стигла од стране руских пријатеља који су помогли прве радове на мозаику, а да је Србија успела да то приведе крају.

Извор: ТанјугСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд, 08. децембар 2020. године

 Амбасадор М. Лазански у посети митрополиту Волоколамском и председнику Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Илариону

Амбасадор Србије у Руској Федерацији господин Мирослав Лазански је 13. октобра 2020. године био у посети Његовом Високопреосвештенству митрополиту Волоколамском Илариону у просторијама Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Амбасадору је био приређен срдачан дочек. Повела се дискусија о традиционално добрим односима Српске и Руске Православне Цркве, завршетку радова на украшавању ентеријера Храма Светог Саве на Врачару, као и о незавидном положају српских светиња на Косову и Метохији. Митрополит Иларион је потврдио спремност да развија конструктивне односе са дипломатском мисијом Србије у Руској Федерацији. Амбасадор Србије је изразио наду да ће Храм Светог Саве представљати савремену Аја Софију за православни свет.

На састанку је присуствовао и секретар за односе са даљим иностранством Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије протојереј Сергиј Звонарјов.

 Промоција Р.Србије као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије

Кабинет председнице Владе РС припремио је две брошуре под називом ''SERBIA - Emerging tech development hub'' и ''Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде'', а са циљем промоције Р.Србије као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије.

Брошурама се може приступити на следећим интернет адресама:

''SERBIA - Emerging tech development hub''

''Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде''Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански у посети Волгограду, некадашњем Стаљинграду 24-26.09.2020.г.

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански положио је цвеће крај Вечне ватре на Мамајевом кургану у Волгограду, некадашњем Стаљинграду.

Амбасадор је положио цвеће погинулим војницима Црвене армије поводом 75. годишњице завршетка Другог светског рата и победе над фашизмом и нацизмом.

По речима амбасадора, битка у Стаљинграду била је прекретница Другог светског рата, овде су војници Црвене армије сломили кичму немачког Вермахта, зауставили продор немачке војске ка нафтним пољима Каспијског региона.

''Стаљинградска битка је прва велика и највећа савезничка појединачна победа на копну у Другом светском рату, почетак краја нацистичке Немачке, а пораз немачке 6. армије код Стаљинграда уједно је и прва велика предаја немачке војске. Операцијама Црвене армије на фронту код Стаљинграда руководио је маршал Василиј Чујков, а фронт јединица немачке војске и њених сателита пробијен је на споју две румунске армије које су биле на том делу фронта. Сви покушаји немачке копнене војске да деблокирају 6. армију пропали су и фелдмаршал Фридрих Паулус је био присиљен да капитулира заједно са својих 80.000 преживелих војника'', рекао је амбасадор.

Лазански је рекао да у време када славимо 75 година од завршетка Другог светског рата треба одати почаст војницима Црвене армије који су гинули у Стаљинграду и због покушаја неких центара моћи у свету који желе ревизију историје Другог светског рата.

По речима амбасадора, ко контролише прошлост контролише и садашњост, а контролисаће и будућност.

Амбасадор Лазански је такође положио цвеће на гроб чувеног хероја Совјетског савеза снајперисте Василија Зајцева, који се прославио својом борбом у Стаљинграду.

Лазански је положио букете црвених ружа, обмотане Георгијевском лентом, која је симбол победе над фашизмом и нацизмом.Лазанског одликовали руски ветерани у част победе над фашизмом, ''ПОЛИТИКА'' (19.09.2020.)

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански одликован је у Москви Медаљом за јачање српско-руског пријатељства у част 75. годишњице велике победе над фашизмом.

Лазанског су одликовали представници руске организације Ветерани Оружаних снага Руске Федерације, који су учествовали у војним операцијама у Авганистану, преноси Спутњик.

Српски амбасадор је истакао да је ово признање потврда српско-руског савезништва и историјски добрих односа две земље и наших оружаних снага.

„Орден сам добио од ветерана совјетске и руске армије. Ово признање је одраз нашег савезништва у Првом и у Другом светском рату. Руски ветерани изузетно цене потез председника Вучића који је дошао као једини државник ван земаља некадашњег СССР на Параду поводом 75 година од победе у Другом светском рату”, рекао је Лазански за Спутњик.

Амбасадор је додао и да је ово одликовање и нека врста признања за ранији новинарски рад, с обзиром на то да је са совјетским војницима шест пута био у Авганистану у време ратних операција, а такође и два пута са руским војницима у Чеченији.

„То су за мене врло драге успомене из новинарског периода. У сваком случају, и овај долазак ветерана совјетских и руских Оружаних снага у нашу амбасаду у Москви је знак да је савезништво у два светска рата остало постојано, да ни руски, ни српски народ никад неће заборавити заједничке жртве у Другом светском рату и то је нека врста залога за будуће пријатељске односе, наставак сарадње и добрих односа између Србије и Русије и српских и руских оружаних снага”, рекао је амбасадор, бивши војни коментатор листа Политика.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

Линк„Србија у мом срцу“

Јубиларно, десето такмичење руских ученика у певању и рецитовању српских песама „Србија у мом срцу“ одржано је 17. септембра 2020. у Удружењу писаца Русије, у организацији Друштва руско-српског пријатељства и Амбасаде Србије у Москви. Због епидемиолошко-безбедносне ситуације и мера ограничења, ово такмичење које се до сада традиционално одржавало уочи Ускрса, два дана (у Амбасади и некој од московских школа) и уз учешће око 200 ученика, први пут је одржано један дан, уз учешће 30 ученика и њихових предавача.

Ово такмичење културно-образовног карактера, чији је оснивач покојни Иља Числов, слависта и председник Друштва руско-српског пријатељства, има за циљ да развије интерес за српски језик и културу међу руским ученицима и студентима. Тако се годинама све више повећавао број учесника такмичења, као и географија подручја с којих долазе – Москва, Калуга, Белгород, Барнаул, Рјазањ, Долгопрудни, Саранск, Јекатеринбург, Бијск и др. Поред рецитовања стихова највећих српских песника, учесници се такмиче и у извођењу делова вокално-инструменталног, драматуршког и кореографског стваралаштва српског и руског народа. Упоредо, саставни део ове манифестације временом је постао и ликовни конкурс, ове године шести по реду.Посета изложбе „Песници и писци са фронта“ и премијера документарног филма „Победа је једна за све нас“ у Државној Думи 22. јуна 2020. године

Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Њ.Е. господин Мирослав Лазански је 22. јуна 2020. године на позив председника партије „Праведна Русија“ и руководиoца фракције „Праведна Русија“ у Државној Думи Федералне Скупштине Руске Федерације Сергеја Михајловича Миронова посетио изложбу „Песници и писци са фронта“ у Државној Думи и присуствовао премијери кратког документарног филма „Победа је једна за све нас“ у знак обележавања Дана сећања и жалости, односно почетка Хитлеровог напада на Совјетски Савез.

Документарни филм је снимљен на иницијативу Сергеја Миронова и у сарадњи са хуманитарним фондом „Доктор Лиза“, а у реализацији су учествовали реномирани глумци из четири савезничке државе из Другог светског рата: Совјетског Савеза, Велике Британије, Француске и САД. Изложба укључује ретке фотографије, рукописе и писма из породичних архива потомака писаца и песника који су учествовали у рату.

Амбасадор Лазански је присуствовао свечаности заједно са руководством политичких фракција и посланицима Државне Думе, ветеранима, као и амбасадорима Бугарске и Демократске Народне Републике Кореје.

 Амбасадор М. Лазански и војни изасланик пуковник Б.Гајић посетили Главни Храм Оружаних снага РФ и Меморијални војно-историјски комплекс „Пут сећања“

На позив Министарства одбране Руске Федерације, Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански и војни изасланик пуковник Будимир Гајић обишли су 9. јуна Главни Храм Оружаних снага Руске Федерације и Меморијални војно-историјски комплекс „Пут сећања“ и задржали се у разгледању око два сата. Toм приликом су били задивљени изгледом Храма, његовом архитектуром, богатством мозаика и садржајем. Посебно је занимљиво било разгледати дворане посвећене различитим фазама Великог отаџбинског рата, у којима су на пластичан начин приказане кључне битке у Другом светском рату на просторима Совјетског Савеза, као и завршне операције Црвене армије у ослобађању појединих делова Европе. И Храм и војно-историјски комплекс сведоче о огромним жртвама које је Совјетски Савез, а тиме и Русија, поднео у Другом светском рату. Не смемо заборавити да је у Другом светском рату страдало око 27 милиона грађана Совјетског Савеза.