Printer Friendly Version Саопштење Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије @ 24 March 2024 04:46 PM

Већ 25 година 24. март је дан туге, који се везује за почетак варварског бомбардовања наше отаџбине Србије и највећу трагедију у савременој историји наше државе.

Тога дана подсећамо цео свет, а посебно оне који су вршили ракетне ударе по војним и цивилним циљевима СР Југославије, на њихов некажњени злочин у коме је погинуло 3.500 наших грађана, а хиљаде повређено и који је изазвао тешке економске, еколошке, медицинске, политичке, етичке и бројне друге тешке последице по наш народ, које се осећају до данас. Са људске тачке гледишта, ово није ништа друго до нехуманост, а са правне тачке гледишта, то је подривање темеља система међународног права.

Српски и руски народ повезује вековна традиција пријатељских односа, а овог 24. марта, повезује нас жалост због погинулих у НАТО бомбардовању СРЈ и у монструозном терористичком нападу на Центар „Крокус сити“ у Подмосковљу.

24. март постао је датум када ћемо се заједно сећати страдања невиних цивила у Србији и Русији, жртава злочина који су донели много туге и бола народима наше две пријатељске земље.