Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ @ 2 November 2023 12:51 PM

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у Руској Федерацији да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Москви, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године до 00:00 по локалном времену у Р. Србији, односно до 02:00 26.11.2023. по локалном времену у Москви), могу поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству. Пријаве за гласање уз копију пасоша или личне карте слати на електронску пошту Амбасаде Републике Србије у Москви – milica.manic@mfa.rs или подносити лично на шалтеру Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Москви у време пријема странака.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству мора бити у потпуности попуњен (сва поља) и потписан од стране подносиоца захтева. Уз захтев подносилац захтева прилаже и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије. Уколико се ради о личној карти са чипом, неопходно је приложити копију очитане личне карте. Држављани Републике Србије, који желе да пошаљу своје пријаве на горе наведени мејл за гласање у иностранству, треба да скенирају захтев и копију једног од наведених личних докумената у један  документ у PDF формату.


Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕ.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС), неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подносе се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, које исте доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.


Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.


Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта МДУЛС, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/