Printer Friendly Version ПОСЕТА АМБАСАДОРА СЕЧЕНОВСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ @ 12 October 2023 07:10 AM

 

Амбасадор М. Бабић је 06. октобра посетио Први Московски државни медицински универзитет И. М. Сеченов (Сеченовски универзитет). Том приликом одржан је састанак са ректором Универзитета Петром Глибочком, уз присуство првог проректора А. Свистунова и сарадника Одељења за међународну сарадњу М. Тараткина са руске стране, као и првог саветника С. Павловић и Л. Милојевић са наше стране.


Ректор Академик РАН П. Глибочко је информисао амбасадора о раду ове високообразовне медицинске институције, која има традицију од 265 година. Сеченовски универзитет организује образовну делатност према основном програму у 101 московској филијали, а према додатним програмима у још 48 филијала. Међународну сарадњу остварује са 139 иностраних медицинских универзитета, међу којима су и Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Крагујевцу и Приштински универзитет. Веома су заинтересовани за образовање страних студената на свом Универзитету, где се тренутно школује 5.500 странаца из 80 земаља, међу којима су и 4 студента из Србије. С обзиром да је П. Глибочко и председник Руске асоцијације уролога, укратко је информисао о активностима и функционисању ове организације у актуелним геополитичким околностима.


Амбасадор М. Бабић се захвалио на добијеним информацијама, изразивши велико задовољство због могућности да после неколико деценија посети Сеченовски универзитет на коме је својевремено магистрирао. Позитивно је оценио сарадњу са српским универзитетима и предложио њено проширење кроз успостављање сарадње Сеченовског универзитета  са Беорадским универзитетом/Медицинским факултетом, што је са руске стране позитивно примљено. С тим у вези, амбасадор је као први корак предложио размену посета делегација Москви, односно Београду, до краја ове године, како би се надокнадила пауза. Такође, предложио је потписивање начелног споразума о сарадњи ове две медицинске високообразовне институције, као и именовање по једног професора са обе стране у функцији координатора. Такође, предложено је и именовање кандидата за међусобна признања у звањима: почасни доктор наука, визитинг професора и чланова академија наука.  Са руске стране је изражена захвалност за наведене иницијативе, које ће, како је речено, одмах бити узете у разматрање. Саговорници су позитивно оценили протекли састанак, уз обострано изражену спремност за наставак дијалога, у циљу реализације покренутих иницијатива за сарадњу.