Printer Friendly Version МАНИФЕСТАЦИЈА "СРБИЈА У МОМ СРЦУ" ОДРЖАНА У АМБАСАДИ СРБИЈЕ @ 30 April 2023 02:11 AM

Традиционална уметничка смотра "Србија у мом срцу" одржана је по 13. пут у великој сали амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији. Настала по идеји преводиоца Иље Числова, манифестација је усмерена ка промоцији српске поезије и културе, нарочито међу ученицима основним и средњих школа у Русији, као и студентима. Током два дана око стотину младих људи је рецитовало, певало и говорило на српском језику, док су у амбасади изложени и ликовни радови на српске теме.

Гостима из Министарства иностраних послова Руске Федерацаије, педагозима, наставницима, уметницима, духовницима и деци, обратио се поздравним словом амбасадор Србије у Русији Момчило Бабић. Он је истакао да овакво интересовање младих из различитих градова широм једне велике земље, сведочи о брижљивом неговању пријатељства два братска народа. Додао је да су историја и кулутра Срба и Руса вековима испреплетане, те да овакви скупови гарантују да те везе имају будућност, јер се су у добрим рукама младих, талентованих и паметних дечака и девојчица, који негују љубав према братској Србији од малих ногу, захваљујући труду њихових посвећених наставника који су најзаслужнији за редовно одржавање фестивала. Амбасадор Бабић се захвалио свим учесницима, организаторима и добротворима манифестације и нагласио да ће амбасада увек подржавати и бити домаћин ове квалитетне свечаности, која је постала и њена традиција и обележје у Москви.

Стихове Змаја, Ракића, Десанке Максимовић рецитовали су многи малишани, а најмлађа добитиница признања била је шестогодишња Виолета Калињина из Јекатаринбурга. Сви учесници добили су пригодне захвалнице, а у вестибилу амбасде, украшеном дечијим ликовним радовима, уприличен је пријем са амбасадором Бабићем. Учешће у манифестацији коју организује московско Друштво руско-српског пријатељства и Удружење књижевника Русије, узела су и деца која похађају српску Допунску школу под окриљем Министарства просвете Републике Србије. Међу многобројним вокално-инструменталним групама и музичким уметницима истакао се и наступ састава "Жуте крушке" из Москве, који негује традиционално српско певање.