Printer Friendly Version АМБАСАДОР БАБИЋ ПОСЕТИО КИРГИСКУ РЕПУБЛИКУ @ 30 March 2023 09:07 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић, који на нерезиденцијалној основи представља земљу у државама Средње Азије, посетио је 27. и 28. марта главни град Киргиске Републике, Бишкек, где је предао акредитивна писма председнику Садиру Жапарову и имао низ сусрета са званичницима киргиске владе.

Посета је отпочела сусретом са замеником министра спољних послова Киргизије Алмазом Имангазијевом, коме је амбасадор Бабић предао копије акредитивних и опозивних писама и са којим је разговарао о стању и перспективама билатералних односа две земље, истакавши 25. годишњицу њиховог успостављања, која се обележава 2023. као добру прилику за интензивирање заједничких активности и организовање посета на високом нивоу. Констатован је раст робне размене, а саговорници су се сагласили да је потенцијал за јачање економских односа велик и да на том пољу има много простора за напредак. Безвизни режим између две земље оцењен је као велика предност за јачање веза, а киргиска страна је потврдила и своју подршку позицији Србије у вези са питањем Косова и Метохије.

Церемонија предаје акредитива председнику Киргиске Републике Садиру Жапарову уприличена је 28. марта. Амбасадор Бабић примљен је заједно са амбасадорима Аустралије, Аргентине, Чилеа, Новог Зеланда, Еквадора, Кубе, Израела, Шведске, Јерменије и Бенина. Председник Жапаров је нагласио опредељење Киргизије да настави да развија равноправне, отворене и конструктивне односе са свим земљама света, уз рад на интензивирању економске, културне и научне сарадње и размене. Посебно се осврнуо на односе са Србијом и навео да ће предстојећи сусрети на високом нивоу допринети њиховом развоју.

Након свечане предаје акредитива амбасадор Бабић се састао са шефом Одељења за спољне послове председничке администрације Муратбеком Азимбакијевом, који је истакао како председник Жапаров види Србију као потенцијално важног партнера у Европи. На крају посете Бишкеку уприличен је сусрет са директором Трећег политичког департмана Министарства спољних послова Киргизије Бакитом Џусуповом са којим су разматрана практична и техничка питања даље сарадње и унапређења односа.