Printer Friendly Version АМБАСАДОР БАБИЋ ПОСЕТИО ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СПОМЕНИКА НИКИТИ И. ТОЛСТОЈУ @ 27 March 2023 10:51 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић присуствовао је 22. марта представљању споменика угледном руском лингвисти Никити Иљичу Толстоју, који ће бити постављен у Вршцу током априла. Презентација овог уметничког дела уприличена је у Москви, у организацији Россотрудничества и Министарства иностраних дела, а уз подршку амбасаде Србије.

Споменик је израдио угледни московски вајар Ајдин Зејналов, поводом једног века од рођења академика Толстоја, а дело ће бити постављено у Вршцу, 15. априла на рођендан великана коме је посвећено. На свечаности је била пристуна и окупљенима се обратила супруга великог научника, и сама академик РАН, Светлана Михајловна Толстој, као и други угледни чланови породице, предвођени саветником председника Руске Федерације за културу, Владимиром Иљичем Толстојем, који је један од носилаца пројекта.

Окупљене су поздравили и заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Викторович Грушко и директор Департмана за међународну хуманитарну сарадњу и културне везе Александар Сергејевич Алимов. Амбасадор Бабић је у свом обраћању похвалио изузетан уметнички рад аутора, захвалио се свим учесницима пројекта и нагласио да је академик Толстој у својој личности сјединимо три важна аспекта српско - руских односа: срдачан однос Србије према белој емиграцији, заједничку борбу против фашизма и заједничко изучавање старословенских корена. Истакао је да ће овај споменик бити још један леп уметнички украс пријатељства две земље и њихових народа. Он је такође дао изјаву за националну телевизију посвећену култури „Русија-К“.

Академик Никита Иљич Толстој рођен је 1923. године у Вршцу, као син руског царског официра, који је био унук великог писца Лава Николајевича Толстоја. Прве 22 године провео је у Краљевини Југославији, а током Другог светског рата најпре приступа партизанима, а по доласку Црвене армије 1944. ступа у њене редове и учествује у борбама у Мађарској и Аустрији. По окончању рата враћа се са породицом у Русију где ће изградити блиставу академску каријеру као лингвиста, фолклориста и етнограф, зачетник совјетске етнолингвистике. Остао је читавог живота пријатељ српског народа и на споменику ће бити истакнута његова мисао "Русија је моја отаџбина, а Србија моја родина (родна земља)".