Printer Friendly Version ПОСЕТА АМБАСАДОРА БАБИЋА ДОМУ РУСКЕ ДИЈАСПОРЕ "АЛЕКСАНДАР СОЛЖЕЊИЦИН" @ 17 March 2023 02:00 PM

На позив директора Дома руске дијаспоре "Александар Солжењицин" Виктора Александровича Москвина, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић посетио је, у пратњи првог саветника Снежане Павловић, ову културну установу која се бави неговањем наслеђа руског расејања и свим темама везаним за руске заједнице широм света.

Домаћини су детаљно упознали амбасадора Бабића са историјатом Дома руске дијаспоре и приказали импресивну музејску поставку која је сакупљана и успостављана током 25 година преданог рада. Директор Москвин је истакао вишегодишњу успешну и са културним и образовним установама у Србији и реализацију многих заједничких пројеката. Он је истакао да ће се сарадња институције која носи име великог мислиоца и страдалника Александра Солжењицина са партнерима у Србији наставити, те да је наша земља једна од важних тачака за очување и организовање руског народа који је напустио своју отаџбину током 20. века. Дом руске дијаспоре посебно посвећује пажњу неговању пијетета према гробљима где почивају знаменити Руси, те је истакнута добра сарадња са Градом Београдом и разматрано њено продубљивање по том питању.

Амбасадор Бабић је захвалио директору Москвину и његовим сарадницима на срдачном разговору и великом гостопримству које му је указао, истакавши да је руска дијаспора и њен богат културни и друштвени живот у Србији, нарочито у доба Краљевине Југославије, једна од најснажнијих спона српско - руског пријатељства. Навео је да ће амбасада Србије у Русији увек бити позудан партнер за неговање сећања на старе везе и успостављање нових, те да српско расејање у Русији и руско у Србији и данас представља драгоцен потенцијал јачања односа две земље.