Printer Friendly Version АМБАСАДОР БАБИЋ ПОСЕТИО МОСКОВСКИ УНИВЕРЗИТЕТ ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА @ 17 March 2023 01:27 PM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић посетио је Московски универзитет хуманистичких наука, где се састао са ректором ове знамените установе високог образовања академиком Игором Михаиловичем Иљинским, са којим је разговарао о раду универзитета и перспективама сарадње са научним и образовним установама у Србији.

Академик Иљински је упознао амбасадора Бабића са историјатом и достигнућима Московског универзитета хуманистичких наука, који је основан 1944. године, а деценијама је обављао своју образовну мисију у оквиру совјетског комсомољског система усавршавања и високог образовања омладине. Ректор је истакао да је то данас савремен универзитет са 4.500 студената, кампусом од 54 хектара и акредитованим програмима из области права, економије, управе, међународних односа, социологије, новинарства и других наука и дисциплина.

Амбасадор Бабић је капацитете установе оценио као веома импресивне и сагласио се домаћином да постоје велики потенцијали за укључивање српских универзитета и научних радника у веома плодну међународну сарадњу коју негује ова институција, те да ће амбасада дати свој допринос успостављању веза и сарадње.

Ректор Иљински је амбасадору Бабићу уручио спомен - медаљу Алије Молдагулове, коју универзитет додељује појединцима који активно раде на снажењу мира међу државама и народима, а у спомен победе над фашизмом и хероине Совјетског Савеза, која се образовала на овој установи током Другог светског рата. Амбасадор Бабић је захвалио домаћину на одликовању и уручио му пригодне поклоне, уз истицање важности неговања културе сећања, нарочито на заједнички борбу против фашизма и нацизма и жртве које су уграђене у коначну победу, попут оне коју је поднела хероина Молдагулова. Он је са академиком Иљинским, који је историчар, социолог и доктор филозофских наука, наставио срдачан разговор о најважнијим друштвено-политичким питањима савременог доба.