Printer Friendly Version Амбасадор Бабић примио аутора емисије "Културиста" Бошка Козарског @ 9 December 2022 05:23 PM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић, примио је у петак 9. децембра господина Бошка Козарског, аутора популарне путописне емисије "Културиста" који је у Москви боравио поводом доделе награде "Кристални компас" под покровитељством Руског географског друштва, уз подршку Председничког фонда за културне иницијативе.

Национално признање „Кристални компас“ је престижна међународна награда која се додељује за изузетна достигнућа и јединствене савремене пројекте усмерене на очување природног, историјског и културног наслеђа. Емисија "Културиста" је у конкуренцији 600 пројеката ушла у најужи избор за најбољи медијски пројекат. На свечаној додели награда 8. децембра српски ауторски тим заузео је друго место, испред великих националних и међународних продукција. Амбасадор Бабић је честитао господину Козарском на великом успеху емисије. 

Током срдачног разовора гост је упознао амбасадора Бабића са својим радом, посебно са првим циклусом емисија које су снимљене у Русији током ове године и плановима за даљи развој пројекта који упознаје српску јавност са туристичким дестинацијама и културно-историјским центрима у Руској Федерацији.

Било је речи и о сусретима господина Козарског са замеником председника Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Петром Олеговичем Толстојем и руководиоцем Федералне агенције "Россотрудичество" Јевгенијем Александровичем Примаковом, са којима је имао садржајне разговоре о руско-српским односима током свог боравка у Москви.

Амбасадор Бабић је посебно честитао свом госту на медаљи за јачање мира, пријатељства и сарадње коју му је, за дугогодишњу успешну сарадњу са "Россотрудичеством" и "Руским домом" у Београду, доделио Ј. А. Примаков. Господин Козарски је истакао да то одличје сматра посебном чашћу и највећим признањем у свом досадашњем раду на бољем упознавању српског и руског народа и јачању културне сарадње Србије и Русије. Он се захвалио амбасадору Бабићу на пријему, прилици за размену искустава и срдачним честиткама, те изразио своје високо уважавање амбасаде Србије у Руској Федерацији, као куће свих грађана Србије који живе или привремено бораве у Русији. Амбасадор Бабић је пожелео екипи емисије "Културиста" сву срећу у даљем раду и закључио да ће српска дипломатија у Русији увек подржавати пројекте и активности уметника и културних делатника који креативно и озбиљно јачају односе две земље, истовремено представљајући Србију на најбољи могући начин.

Емисија "Културиста" емитује се редовно на "Балкан трип" каналу у оквиру телевизијске платформе Телекома Србија, а све епизоде серијала, укључујући и оне снимане у Руској Федерацији, можете погледати и овде: https://www.youtube.com/@kulturista/videos