Printer Friendly Version Јелена Гускова посетила амбасаду Србије @ 9 November 2022 07:24 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић примио је 3. новембра у амбасади Јелену Јурјевну Гускову, доктора историјских наука, водећег научника Одељења савремене историје земаља Централне и Југоисточне Европе Института за словенске студије Руске академије наука и иностраног члана Одељења историјских наука САНУ. Састанку је присуствовала и Снежана Павловић, први саветник у амбасади.

Уз срдачну добродошлицу, амбасадор Бабић одао је признање др Јелени Гусковој за вишедеценијски научни рад на истраживању и промовисању историјске истине о српском народу, како у руским научним круговима, тако и у самој Србији. Изразио је захвалност за руску подршку Србији у тешким тренуцима, која се у нашем народу не заборавља.

Као стручњак, чији је рад посвећен истраживањима историје Југославије, политичког развоја балканских земаља и међунационалним односима, генези савремене југословенске кризе и спољној политици Русије на Балкану, др Јелена Гускова је изразила велике симпатије према српском народу и нагласила да је то велики народ, који попут руског, има осећај одговорности за све остале народе у региону.

У оквиру разговора о актуелним српско-руским односима, разматрана је и могућност да се у нашој Амбасади организује промоција издања Института за словенске студије РАН посвећених историји Србије и Балканског региона, као и других научних дела на историјске теме које су од значаја за Србију и српски народ. Госпођа Гускова је поклонила неколико својих књига библиотеци амбасаде.