Printer Friendly Version Амбасадор Бабић примио учеснике IV Школе србистике у Москви @ 1 November 2022 08:05 AM

Амбасада Србије у Руској Федерацији уприличила је 28. октобра пријем за полазнике IV научно – практичне Школе србистике, која се реализовала од 27. до 29. октобра, као заједнички пројекат Филолошког факултета МГУ М. В. Ломоносов, Филолошког факултета Београдског универзитета, Института за лингвистичка истраживања Руске академије наука и њеног Института за словенске студије.

Током тих неколико дана руски и страни студенти, заинтересовани за проучавање српске културе, језика, књижевности и историје имали су прилике да се садржајније упознају са овим областима духа. Тема овогодишње Школе србистике била је „Језик, историја и култура Косова и Метохије“. Међу полазницима било је око четрдесет студената филологије, историје, међународних односа и других стручних профила, са универзитета из Москве, Санкт Петербурга, Нижњег Новгорода, Калињинграда и других градова. 

Полазници су посетили амбасаду Србије у Москви, где су их угостили амбасадор Момчило Бабић и први саветници Снежана Павловић и Бранислав Радојчић. Током срдачног разговора студенти су се интересовали за омладинске и културне пројекте у Србији, стипендије и студијске боравке у нашој земљи, летње школе српског језика али и за питања у вези са Косовом и Метохијом, српско-руским односима и сарадњом.

Први саветник Снежана Павловић говорила је на отварању скупа на Институту за словенске студије РАН 27. октобра, где је поздравила учеснике у име амбасаде, нагласивши значај рада Школе за ближе упознавање руских студената са српским језиком, историјом и традицијом. Подсетила је том приликом да корени српско - руских духовних и културних веза сежу у далеку прошлост и изразила задовољство због заинтересованости руске омладине за Србију и српску културу што је изузетно важно за даље продубљивање веза и сарадње две земље и два народа.