Printer Friendly Version Амбасада Србије обележила Дан ослобођења Београда у Другом светском рату @ 28 October 2022 08:06 AM

Амбасада Републике Србије у Руској Федерацији уприличила је у среду, 26. октобра, свечаност поводом 78. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Руски ветерани Београдске операције и њихови потомци окупили су се традиционално у дипломатско - конзуларном представништву Србије у Москви, где је у присуству амбасадора Момчила Бабића организован богат културно-уметнички програм у част и спомен наших руских савезника у борби против фашизма и нацизма.

Свечаност је започела интонирањем химни Србије и Русије, након чега је наступио велики број истакнутих руских уметника, међу којима и заслужни уметник Руске Федерације Николај Голоденко и солиста опере Московског државног музичког театра Павел Шербињин.

Присутне је, у име амбасадора Бабића, поздравила Снежана Павловић први саветник у амбасади. Изражавајући захвалност ветеранима на заједничкој борби за слободу она је нагласила значај очувања традиције заједничког обележавања 20. октобра и закључила да не заборављамо жртве и подвиге предака, те да наше две земље чувају историјску истину о Другом светском рату.

Госте је поздравио и Валериј Јегошкин, некадашњи амбасадор Русије у СР Југославији и председник Дечијег покрета “Дипломате будућности” који је говорио о историјском пријатељству и сарадњи две земље у најтежим тренуцима. Скупу су се обратили и први потпредседник Московског градског савета ветерана Александар Аксјонов, председница Комитета за подршку програмима председника Русије у области науке, културе и образовања Надежда Журављова, председница удружења „Маршал Жуков“ Александра Рудик и други.

Посебан утисак на присутне оставио је дечији ансамбл Клуба младих дипломата „Жар птица“, који је извео песму „Таму далеко“.

Амбасадор Бабић примио је током свечаности велики број захвалница и израза срдачног поштовања различитих установа и удружења, укључујући и одликовања од госпође Журављове и госпође Рудик. Признања су добили и први саветници Снежана Павловић и Бранислав Радојчић. Амбасада Србије уручила је свим учесницима програма пригодне захвалнице и уприличила коктел за госте.