Printer Friendly Version Сусрет амбасадора Бабића и Епископа пакрачког-славонског Јована @ 27 October 2022 09:21 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић састао се са Епископом пакрачко – славонским Господином Јованом, који је посетио амбасаду на крају вишедневног боравка у Москви, где се састао са Патријархом московским и све Русије Кирилом и другим високим архијерејима Руске Православне Цркве. Сусрету су присуствовали и изасланик одбране, пуковник Саша Момчиловић, као и други секретар амбасаде Сава Стамболић.

Владика Јован упознао је саговорнике са својим активностима у својству председника Управног одбора Музеја жртава геноцида, а било је речи и о мисији Епархије пакрачко – славонске, која се стара о ширењу свести и чувању сећања на страдање српског народа у логору смрти Јасеновац, као и обнови манастира Рођења Светог Јована Претече у самом насељу Јасеновац, последњих година уз системску подршку Републике Србије и Републике Српске. Било је речи и боравку српских архијереја у Москви, где су разговори са патријархом Кирилом и приказивање филма "Дара из Јасеновца" на Светотихоновском универзитету оцењени као драгоцени за афирмацију истине о Јасеновцу у руском друштву.

Амбасадор Бабић упознао је владику Јована са делом фонда библиотеке амбасаде у Москви, који је посвећен тематици Другог светског рата. Усаглашена је отвореност амбасаде за упознавање руских стручњака са страдањима српског народа и доступност литературе за истраживања, коју ће нашем дипломатско-конзуларном представништву достављати и Музеј жртава геноцида.

Након срдачног разговора и размене контаката, амбасадор Бабић је владику Јована провео кроз здање амбасаде и упознао га са историјатом и функцијама објекта, након чега је гост обишао просторије Изасланства одбране, где се у разговор укључио и помоћник изасланика одбране потпуковник Бојан Раковић. Владика Јован је истакао је своју добру сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије нарочито током његовог боравка у Израелу и успостављања сарадње са Меморијалном установом „Јад Вашем“. Посета амбасади окончана је уз изразе обостраног задовољства због успостављања сарадње на пољу неговања културе сећања.