Printer Friendly Version Представник амбасаде Србије посетио научну конференцију на Руском технолошком универзитету МИРЕА @ 25 October 2022 05:08 PM

Други секретар амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији Сава Стамболић био је у понедељак, 24. октобра, гост на свечаном отварању научне конференције „Русија у Декади наука о океану УН“ која је организована на Руском технолошком универзитету „МИРЕА“ у Москви.

Међународна конференција посвећена актуелним питањима развоја и популаризације океанографије и повезаних дисциплина, у оквиру Деценије науке о океану 2021-2030 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација, трајаће до 28. октобра уз подршку руског Министарство просвете и науке, под покровитељством Поморског одбора при Влади Руске Федерације и Међуресорне националне океанографске комисије.

За учешће у догађајима који ће се одржати у технолошком парку „Алтаир“ Универзитета МИРЕА пријавило се преко пет стотина учесника који ће представити пројекте који имају за циљ повећање доступности резултата истраживања и значаја Светског океана за човечанство.

Свечаности су, поред представника руске Владе, Академије наука, трговачке и ратне морнарице, УНЕСКА и Универзитета МИРЕА, присуствовали и представници Екваторијалне Гвинеје, Демократске Републике Конго, Монголије, Јеменске Арапске Републике, Републике Србије, Републике Ирака.

Други секретар Стамболић поздравио је високе госте, учеснике конференције и студенте у име амбасадора Србије Момчила Бабића и нагласио да иако Република Србија нема излаз на мора, српски народ је историјски присутан на обалама Јадранског, Јонског и Егејског мора, где је дао велики допринос развоју поморства и океанографије. Пожелевши свим учесницима успешну конференцију, он је нагласио да су српска научна заједница и привреда заинтересоване за резултате истраживања у оквиру Деценије науке о океану коју је прогласила Генерална скупштина УН, јер је изучавање и правично управљање морима од великог значаја за све земље света.

Српски студенти Универзитета МИРЕА узели су учешће у манифестацији „Океан културе“ у оквиру које су, након свечаног отварања, представили гостима српску ношњу, националне симболе и сувенире из Србије. Други секретар Стамболић их је посетио и поздравио у име амбасаде, а такође и њихове колеге из Кине, Индије, ДР Конго, Сирије, Јерменије, Узбекистана, Таџикистана, Вијетнама и других држава које су имале своје представнике.