Printer Friendly Version Амбасадор Бабић присуствовао отварању Међународног руско - српског фестивала у Москви @ 20 October 2022 02:15 PM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић, био је у Москви гост на свечаном отварању Међународног руско - српског фестивала "Српска утеха руском срцу". Десетодневну манифестацију покренуо је Православни Светотихоновски универзитет хуманистичких наука ради бољег упознавања својих студената и шире руске јавности са духовним и културним наслеђем српског народа и савременим српским друштвом.

Богат програм отпочео је изложбама: “Српске светиње – уништене и изграђене”, посвећене ремек-делима монументалног наслеђа Косова и Метохије и “Јасеновац. Верност и васкрсење“ посвећене стваралаштву монахиње Марије Антић из манастира Јасеновац.

Амбасадора Бабића и високе госте из Српске Православне Цркве, Митрополита црногорско-приморског Јоаникија и Епископа пакрачко-славонског Јована, поздравио је на отварању Епископ зарајски Констатнин, викар Патријарха московског и све Русије Кирила. Окупљенима се обратио и ректор Светотихоновског универзитета протојереј Владимир Воробјов.

Свечаност је настављена кроз вече сећања на блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у оквиру којег су, поред домаћина, говорили митрополит Јоаникије, владика Јован и отац Душан Михајловић, свештеник храма Вазнесења Господњег у Јекатеринбургу.

Музички програм српских духовних и народних песама извели су камерни хор Московског природно-техничког института под управом А. Лузанове и хор Светотихоновског универзитета под управом свештеника А. Зајцева. Амбасадор Бабић се пре и након свечаног програма, у пратњи другог секретара амбасаде Саве Стамболића, сусрео и разговарао са српским и руским архијерејима, професорима, студентима, уметницима и пословним људима, а посебно садржајне разговоре о српско-руским односима и духовним везама водио је са Високопреосвећеним Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, док је са преосвећеним Епископом пакрачко-славонским Јованом било речи о подршци амбасаде Србије у Москви мисији манастира Јасеновац и неговању културе сећања на жртве геноцида у НДХ.

Међународни фестивал “Српска утеха руском срцу” трајаће свакодневно до 28. октобра, а у програму су научне конференције, изложбе, концерти и филмске пројекције, од којих се посебно издваја приказивање дела „Дара из Јасеновца“ 22. октобра у 13:00 часова, у свечаној сали Светотихоновског универзитета.