Printer Friendly Version Амбасада Србије подржала изложбу о светињама на Косову и Метохији @ 17 October 2022 01:15 PM

Амбасада Републике Србије у Руској Федерацији препознала је фестивал „Српска утеха руском срцу“ који организује Православни Свето-Тихоновски универзитет хуманистичких наука у Москви, као манифестацију од великог значаја за неговање и промоцију руско-српских културних и духовних веза. Уочи главног програма овогодишњег фестивала, уприличена је и изложба фотографија „Косово и Метохија – Српско историјско наслеђе“ која је отворена у петак, 14. октобра, у културном простору „Фавор“ у центру руске престонице.

Присутне је, у име амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Момчила Бабића, поздравио други секретар амбасаде Сава Стамболић. Он је изразио захвалност организаторима што се труде да уприличе тако богате програме посвећене српској култури, духовности али и страдањима нашег народа. Подсетио је и на чињеницу да су, петнаест година од настанка изложених фотографија, српско православно наслеђе и српски народ на Косову и Метохији једнако угрожени, те да је Србија захвална на подршци коју јој Русија пружа у вези са косовско-метохијским питањем.

Аутор изложбе, фотограф и иконописац Валериј Близњук, представио је више од 20 радова из обимне серије фотографија које је направио током боравка на Косову и Метохији 2007. године. Уметник је говорио о својим искуствима током посета Бањској, Грачаници, Пећкој патријаршији и Високим Дечанима. Кроз презентацију целог стваралачког циклуса гостима је пренео уметничку и цивилизацијску вредност српских средњовековних манастира и утисак њихове сталне угрожености од напада албанских екстремиста.

Веома посећено свечано отварање изложбе завршено је наступом московске руско-српске певачке групе „Жуте крушке“, која је извела неколико традиционалних српских песама са Косова и Метохије. Фотографије ће бити изложене у простору "Фавор", Маросейка 7/8, Москва, до 31. октобра.