Printer Friendly Version Свечаност поводом почетка нове школске године српске допунске школе „Свети Ђорђе“ у Москви @ 10 October 2022 01:51 PM

Амбасада Републике Србије у Руској Федерацији подржала је наставак рада српске допунске школе „Свети Ђорђе“ у Москви у школској 2022/23 години, који је отпочео окупљањем ученика и уписом, у суботу 8. октобра. Његову екселенцију амбасадора Момчила Бабића на свечаности која је организована у ресторану „Дамил“ и просторијама школе на истој адреси, представљао је други секретар амбасаде Сава Стамболић.

Он је у свом обраћању пренео поздраве амбасадора Бабића и најбоље жеље за даљи рад на учењу српског језика и неговању српске културе, уз посебну захвалност родитељима на труду који улажу у своје слободно време, да би њихова деца чувала своје српске корене и идентитет. Други секретар Стамболић је подсетио на историјске примере српско-руске сарадње и размене на пољу просвете и духовности, истичући високе домете и значај српске културе, чије познавање ће обогатити све ученике школе и учинити их драгоценим представницима своје земље и народа у руском друштву.

Он се захвалио у име амбасаде и наставницама Тањи Бeрановић и Јелени Лалић на великој пажњи и љубави са којом приступају свом раду у школи, госпођи Весни Симић, на труду око организације и администрације и госпођи Ранки Илић, власници ресторана „Дамил“ на уступању простора за рад школе и труду да се ученицима обезбеди ужина, као и послужење у свечаним приликама.

Иницијатива коју је, приликом посете Русији у априлу 2021. године, покренуо министар спољних послова Никола Селаковић, да се обнови образовање деце на српском језику у Москви спроведена је од стране директора Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Арна Гујона. Школа „Свети Ђорђе“ је почела са радом у 2021/22 школској години, уз подршку Републике Србије. Наша амбасада у Руској Федерацији ће остати посвећена наставку и унапређењу рада школе, као мост између ње и државних установа у земљи – закључио је други секретар Стамболић.

Настава ће се одржавати недељом, по групама од 12:00, 14:00 и 16:00 часова на адреси Рјабиноваја улица, бр. 28А стр. 1. Заинтересовани родитељи могу да се јаве на број телефона +8(926)187-61-72 и адресу електронске поште: vesnasimic@rambler.ru.