Printer Friendly Version Амбасадор Бабић посетио храм Сретења Господњег у Жулебину @ 5 July 2022 09:09 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић на позив  руководиоца Програма изградње храмова у Москви, саветника градоначелника Москве и саветника патријарха Московског и целе Русије Владимира Ресина посетио је највећи комплекс храмова у Жулебину, Саранска улица Југоисточног административног округа Москве.

У сусрету су учествовали управник Североисточних и Југоисточних викаријата архиепископ Јегорјевски Матвеј, префект Југоисточног административног округа Москве Андреј Цибин, в.д. настојника храма јереј Марк Кравченко, одговорни за реализацију Програма изградње православных храмова у и Југоисточном викаријату јереј Виталиј Уљанов.

Момчило Бабић је прегледао главне просторије храма, олтар, иконостас и економске објекте. Владимир Ресин, Високопреосвећени Матвеј и представници префектуре су испричали амбасадору о историји формирања овог комплекса храма и изградње његовог централног дела — Храма Сретења Господњег.
После обиласка настављен је разговор о московском Програму изградње православних храмова. Владимир Ресин, као руководилац Програма, испричао је о достигнућима за 12 година. Амбасадор је показао искрено интересовање за искуство подизања култних објеката. Момчило Бабић је истакао значај тог посла за духовну консолидацију савременог грађанског друштва.

У наставку разговора учесници сусрета су размотрили историјску и духовну блискост руског и српског народа, неоцењиву улогу православне цркве у том јединству, као и значај јачања пријатељских веза између две земље.