Printer Friendly Version Сусрет са представницима српске дијаспоре у амбасади @ 30 May 2022 02:19 PM

У четвртак, 24. марта у Aмбасади је организован сусрет са представницима српске дијаспоре у Москви. Присуствовало је двадесетак српских држављана, углавном пословних људи који више година, неки и деценија, раде и живе у Русији.
Скуп је пре свега искоришћен за комеморацију жртвама злочиначког НАТО бомбардовања које је започето баш на овај дан пре 23 годинe. Минутом ћутања одата је пошта жртвама и указано на то да такав злочин никада не сме бити заборављен.
У поздравном говору амбасадор Момчило Бабић је искористио прилику да се представи као нови шеф дипломатске мисије у Москви, да захвали свима за пређашњу сарадњу и учешће у реновирању зграде амбасаде. Истакао је да жели да се сви они осећају као у својој кући и да могу увек да обрате амбасади и њему лично, уколико им је потребна нека помоћ или заштита. Указао је да су односи између Србије и Русије на завидно високом нивоу, што је умногоме заслуга политике коју спроводи председник Александар Вучић.
Амбасадор Бабић је подсетио да ће се ускоро одржати парламентарни и председнички избори и позвао све да учествују на њима у амбасади РС у Москви.
Затим су се сви појединачно представили, испричали чиме се баве (већина њих је у области грађевинарства и пројектовања), колико људи запошљавају и какви су услови пословања сада у Русији, с обзиром на свеколике западне санкције против РФ.
Ово је била прилика да се дијаспори представи и Гордана Божић, нови министар саветник у амбасади.
На сусрет са представницима дијаспоре дошао је нешто касније и Богдан Игић, државни секретар у Министарству пољопривреде РС, који је поздравио наше суграђане.
Након састанка организован је коктел, када је настављено дружење у неформалној атмосфери и ближе упознавање са представницима српске дијаспоре.