Printer Friendly Version Изложба о учешћу српских генерала и војника у Бородинској бици 1812. године @ 25 May 2022 08:06 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић са сарадницима посетио је место Бородинско поље на позив истоименог музеја, на коме су се пре 210 година суочиле војска низа европских народа под командом Наполеона Бонапарте и руска војска под командом фелдмаршала Михаила Кутузова – једна од најзначајнијих битака у историји ратовања. Амбасадору је приређен свечани дочек уз интонирање химни двеју земаља, смотру почасне јединице руске војске и поздравне говоре директора музеја И.В.Корњејева, помоћника министра културе РФ и амбасадора. Положено је и цвеће на споменик императору Александру II.

Главни разлог ове посете био је отварање изложбе „Благородством Српство дише“, којом је документовано да је чак 10 генерала српског порекла учествовало у Руској војсци императора Александра II, од чега је чак 7 генерала непосредно командовало руском војском у овој бици, чији су портрети изложени. Музеј је уложио велики истраживачки напор у припреми ове изложбе и планира њено презентирање нашој публици у септембру о.г. у Београду. Музеј ће том приликом поклонити део експоната нашој земљи, којима се документују вековне братске везе двају народа.  Тиме је овај музеј, посебно његов директор Игор Валеревич Корњејев, заслужио највећа признања наше државе и народа.

Амбасадор се овом приликом уписао у спомен књигу посетилаца у којој се до сада уписао само Патријарх Московски и све Русије Кирил.