Printer Friendly Version Амбасадор Момчило Бабић посетио је Медицински симулациони центар Боткинске болнице у Москви @ 25 May 2022 07:38 AM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић посетио је највећу болницу Руске Федерације и у њој светски значајан „Симулациони центар за обуку лекара и другог медицинског особља“ којим руководи Јуриј Иванович Логвинов. Симулационим центром, који реализују Влада Москве и Департман за здравствену заштиту Москве, може се поносити цела Русија, а запослени у центру су једни од ретких ентузијаста савременог света, који обучавају хиљаде колега из земље и света на моделима, пре увођења у клиничку праксу, чиме се смањује ризик по пацијенте и обука лекара доводи до перфекције. Јединствена локација центра, у оквиру највеће клинике у Русији, омогућава преношење најновијих напредних технологија директно из операционе сале. Особље Центра дочекало је српског амбасадора пријатељски, посебно одушевљено чињеницом да је један лекар и професор медицине амбасадор, како су истакли, братске Србије у Руској Федерацији, истичући како им је познат и колико цене став Србије у актуелној политичкој ситуацији у свету.

Центар за обуку и акредитацију Боткинске болнице спреман је на сарадњу са здравственим институцијама Србије и може да пружи подршку обуци лекара, не само за руковање уређајима као што су хируршки робот „Да Винчи“ који се примењује у хирургији, урологији, гинекологији и другим областима, с обзиром да поседује неколико таквих уређаја и симулатор за обуку и да ради неколико хиљада операција годишње, него и другим уређајима за лапароскопску и ласерску хирургију, као и низом дијагностичких средстава високософистицираних медицинских технологија најбољих у свету. Тим аутора из области медицине написао је изузетан уџбеник за обуку лекара на преко 500 страница, богато илустрован одличним фотографијама. Амбасадор је одао велико признање руским колегама на овом подухвату и истакао да је обишао много болница широм света, али да овакав центар први пут види.