Printer Friendly Version Амбасадор Момчило Бабић посетио Школу српског језика у Москви @ 28 March 2022 10:37 AM

Амбасадор Момчило Бабић је за прву посету српској дијаспори у Руској Федерацији изабрао допунску Школу српског језика „Свети Ђорђе“ у  Москви. Министар спољних послова Никола Селаковић, приликом званичне посете Москви у априлу 2021. године, покренуо је иницијативу за поновно отварање школе након готово две деценије паузе. Ова иницијатива је убрзо реализована заједничком сарадњом директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујона и Амбасаде Србије у Русији.

Амбасадор Бабић је овом приликом истакао да је школа отворена у рекордно кратком року након посете министра Селаковића и уз свесрдну подршку Министарства спољних послова и наших људи у Москви, те да може да служи као понос нашем народу и нашој деци.

„Амбасада Србије ће се старати да школи континуирано помаже. Видео сам да наша деца са задовољством похађају наставу и уче свој и језик својих предака, иако се настава одвија само недељом, како не би реметила њихово похађање редовних школа. Пуно ми је срце среће када видим да деца, њих 95 за сада, долазе са својим родитељима да овде уче, друже се и разговарају на матерњем језику“, рекао је амбасадор.

Најбољим ученицима су уручене дипломе и признања за постигнуте резултате, а амбасадор Бабић се посебно захвалио министру спољних послова Николи Селаковићу, директору Арно Гујону, координаторки школе Весни Симић, учитељицама Тањи Бeрановић и Јелени Лалић, као и госпођи Ранки Илић, власнику ресторана „Дамил“, која је уступила простор за школу.

Амбасадор је изразио задовољство због прилике да присуствује настави и разговара са најмлађим Србима у Москви, истичући да ће их приликом прве посете Русији, посетити и председник Србије Александар Вучић.
Приликом ове посете, амбасадор Бабић је разговарао и са представницима српске дијаспоре, као и са родитељима деце која похађају наставу српског језика.

Претходно је у просторијама Амбасаде, 24. марта, одржан први састанак са члановима српске пословне заједнице у Москви, на коме су донети закључци о даљој сарадњи и узајамној подршци матице и дијаспоре, као и о унапређењу економске сарадње Републике Србије са Руском Федерацијом. Москва, 27.3.2022. године