Printer Friendly Version Ускоро нови споразум о стратешкој сарадњи са Русијом @ 13 December 2021 08:58 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Москви да ће Србија наставити да развија и унапређује економску, политичку и сваку другу сарадњу са Русијом.

Брнабић је, након састанка са премијером Руске Федерације Михаилом Мишустином, који је одржан на маргинама Међународног извозног форума, истакла да су односи две земље изузетно добри и да их не нарушава то што је Србија на европском путу.

Она је нагласила да су и економска и политичка сарадња Србије и Русије веома успешне, најавивши да ће до краја године бити потписан споразум о стратешкој сарадњи две земље до 2026. године.

Премијерка је рекла да је Мишустину пренела захвалност због договора о цени гаса који су постигли председници Србије и Русије, нагласивши да продужење споразума на шест месеци нашој земљи доноси безбедност и стабилност током најтежих зимских месеци.

Спремни смо да пружимо подршку председнику Александру Вучићу у даљим преговорима о постизању дугорочног споразума између Србије и Русије, рекла је Брнабић.

Председница Владе је пренела да је са руским колегом разговарала о пројектима у енергетици и гасној инфраструктури, подсетивши на то да је од 1. јануара ове године Србија постала транзитна земља, што значи додатну стабилност и безбедност, али и додатне приходе у буџет наше земље.

Брнабић је нагласила да ће бити настављена гасификација Србије, као и да се ускоро очекује потписивање споразума са компанијом „Гаспромњефт“ о преузимању панчевачке „Петрохемије“, што је, како је истакла, важно за додатну стабилност и пословање те компаније.

Она је пренела да је током састанка било речи и о инфраструктурним пројектима, при чему је изразила захвалност на професионализму руске компаније РЖД приликом изградње брзе пруге Београд–Будимпешта.

Премијерка је указала на то да ће у сарадњи са руским партнерима бити реализован пројекат „Београдски дијаметар“, додавши да је током разговора скренула пажњу на важност тога да руско тржиште остане отворено за наше пољопривредне производе, воће, поврће, месо.

Председница Владе је навела да је са руским премијером разговарала и о будућој сарадњи у области напредних технологија, биомедицине, вештачке интелигенције, што је Србији стратешки фокус развоја до 2030. године, а у чему је Русија изузетно успешна.

Ако успемо да успоставимо сарадњу у том домену, то ће значити да Србија напредује много брже и боље, а нама је сваки дан важан да надокнадимо пропуштено током деведесетих година прошлог века и у првој деценији 21. века, рекла је Брнабић.

Она је пренела да је премијер Русије изразио захвалност на принципијелној позицији Србије да не уводи санкције Русији, додавши да је потврдила да ће наша земља наставити да спроводи ту политику.

Србија неће подлећи било каквим притисцима у том смислу и не долази у обзир да протерујемо руске дипломате, поручила је премијерка и истакла да је то у потпуној супротности са нашом спољном политиком и да ћемо настојати да, у складу са најбољим интересима, наставимо да јачамо сарадњу са Руском Федерацијом.

Премијерка је пренела да је упутила позив Мишустину да посети Србију, додавши да је за нашу земљу велика част то што је ове године земља партнер највећег извозног форума у Русији, као и што је имала прилику да на данашњем пленарном заседању говори после уводног обраћања руског премијера.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: Танјуг