Printer Friendly Version ОДЛУКА о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону @ 23 November 2021 01:32 PM

Додељују се национална признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину, и то:
-Награда Мајка Србијау области хyманитарних активности, развијању и јачању међyсобних веза, yнапређивању економске сарадње - Ђорђу Михаиловићу
-Награда "Слободан Јовановић" у области политике др Момчилу Вуксановићу
-Награда "Доситеј Обрадовић" у области образовања Срђану Мијалковићу
-Награда "Вук Караџић" у области очувања српског језика и ћириличког писма Проф. др Јелици Стојановић
-Награда "Никола Тесла" у области науке и проналазаштва др Владимиру Цмиљановићу

Вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, и министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић ће доделити награде добитницима националних признања за 2021. годину. Национална признања се додељују у облику статуета израђених од бронзе, висине 40 cm, са плочицом у подножју на којој је угравиран назив награде име добитника као и датум. Уз националну награду се уручује повеља о додели.
За 2021. годину се не додељује Награда „Михајло Пупин“ за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области информационо - комуникационих технологија, којима се истиче улога и допринос припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије и доприноси развоју информационо - комуникационих технологија у Републици Србији, будући да је комисија констатовала да ниједан предложени кандидат у наведеној категорији не испуњава потребне критеријуме.
За 2021. годину се не додељује Награда Милош Црњански за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области књижевног стваралаштва и ширења слободе изражавања у новинарству, публицистици, драми и афористици.

(Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину)

(Списак свих пристиглих предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину)