Printer Friendly Version Презентација у Културном центру при МИП Русије ''Јенисејски Сибир'' @ 12 November 2021 10:07 AM

У Културном центру при Министарству иностраних послова Русије, 11. новембра о.г. одржана је презентација комплексног инвестиционог пројекта „Јенисејски Сибир“ уз учешће министра иностраних послова Руске Федерације С.В. Лаврова, губернатора Краснојарске територије А.В. Уса, шефа Републике Тива В.Т. Ковалига и шефа Републике Хакасије В.О. Коновалова.

Догађају су присуствовали представници дипломатског кора, пословних кругова, руских и страних медија. Као представник Србије догађају је присуствовао отправник послова С. Царић.

Учесници су по први пут имали прилику да се упознају са привредним, инфраструктурним, културним и туристичким потенцијалима све три сибирске регије.

Презентацију је отворио руски МИП С.В.Лавров, који је скренуо пажњу присутних на обим и инвестициону атрактивност пројекта, привредни потенцијал сибирских региона, њихово природно и културно наслеђе. Министар је указао на напоре региона да развију контакте са иностраним партнерима и прошире географију спољних односа, као и значајан допринос руског Министарства иностраних послова и његових представништава у конститутивним ентитетима Федерације да олакшају ове процесе.

У својим говорима, челници Краснојарске територије, Републике Тиве и Републике Хакасије упознали су госте са детаљима реализације пројекта Јенисејски Сибир, који планира да изгради пословне везе са партнерима из иностранства. Тренутно су на тој територији присутне инвестиције из Турске, Холандије, Немачке и других земаља.

Презентација је изазвала велико интересовање гостију и јасно показала потенцијале региона „Јенисејског Сибира“ за друштвено-економски развој, њихово културно и туристичко богатство.