Printer Friendly Version Месец српске културе у Сверуској државној библиотеци стране књижевности „М.И.Рудомино“ @ 15 October 2021 10:42 AM

У четвртак, 14.октобра 2021, на велики православни празник Покрова Пресвете Богородице, свечано је отворена изложба слика заслуженог руског уметника сликара Дмитрија Нечитајла, са пејзажима из Србије, Републике Српске и Црне Горе у Центру словенских култура у Сверуској државној библиотеци стране књижевности „М.И.Рудомино“, у организацији директора Центра Јелене Марченко, а затим и изложба скулптура мале форме српске примењене изложбе у холу Библиотеке. На отварању изложбе скулптура окупљенима су се обратили заменик генералног директора Библиотеке Марија Белоколенко и први саветник амбасаде Бранислав Радојчић, као и аутори изложбе. Затим је уследио културно-уметнички програм, са српским фолклором у организацији Александра Шварца, изворним српским песмама у извођењу групе „Жуте крушке“ и стиховима руских и српских песника. На крају су гости послужени српским специјалитетима и напицима у организацији Ранке Балотић Илић, власнице компаније Дамил.


Свечаности је присуствовало око 80-ак људи, и број је био огрнаичен санитарним мерама због пандемије Covid-19. Из Амбасаде Републике Србије је присуствовао практично сав дипломатски састав, сем колега заузетих око посета делегација. Дошли су како представници српске дијаспоре, тако и представници дипломатског кора, међу којима амбасадори БиХ и Црне Горе, саветник амбасаде Хрватске, министар-саветник амбасаде Румуније, први секретар амбасаде Јужноафричке Републике, као и председница Друштва руско-српског пријатељства Јелена Осипова и други виђенији гости, који имају везе са Србијом.


Иначе, иако је ово било свечано отварање, у Библиотеци траје месец српске културе од 1. до 31. октобра, и предвиђа, поред поменутих изложби одржавање округлих столова и дискусија, презентацију књига и on-line представљање српских ликовних уметника.

Свечаност, одржану 14.октобра увече, преко видео портала Министарства културе Русије: ЛИНК уживо је погледало преко 105.000 људи.