Printer Friendly Version Помен амбасадору Мирославу Лазанском у Подворју СПЦ у Москви @ 1 October 2021 09:01 AM

У Подворју Српске православне цркве у Москви одржан је помен амбасадору Србије у Русији Мирославу Лазанском, који је изненада преминуо 3.августа ове године. Тихо и достојанствено од Лазанског су се опростили сви они који су га волели и са њим сарађивали током његове дипломатске каријере у Русији.

Парастос у српском храму - Цркви Петра и Павла у центру Москве - служио је епископ моравички Антоније са свештенством, међу којима је био и отац Данил, представник Америчке православне цркве при Московској патријаршији.

Владика Антоније је истакао да су „наш народ и наша Црква изгубили великог човека“, кога је заволела не само српска дијаспора у Русији, него и грађани Русије, јер се он трудио да свима помогне и да свима изађе у сусрет.

''Он не само да је био државни службеник, био је и одличан новинар и сви су са радошћу читали његове чланке које је писао о оружаним снагама Србије и Руске Федерације'', нагласио је владика.

Помену су присуствовали његова супруга Тамара и син Александар, запослени у амбасади Србије у Москви, амбасадор Босне и Херцеговине у Русији Жељко Самарџија, као и српски привредници који живе и раде у Русији.

Новинар, војни аналитичар, писац и амбасадор Мирослав Лазански преминуо је изненада у 71. години у Београду. У дипломатској служби у Москви био је од 2019. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

СПУТНИК