Printer Friendly Version Отворена изложба ''Крагујевачка трагедија 1941. године'' у Државном музеју одбране Москве @ 14 September 2021 02:48 PM

Изложба „Крагујевачка трагедија 1941. године“ отворена је 10. септембра 2021. године у Државном музеју одбране Москве, у оквиру сарадње ове руске институције са Музејом „21. октобар“ из Крагујевца.

На отварању изложбе говорила је директорка Државног музеја одбране Москве Ј. Сереброва, директорка Спомен – парка „Крагујевачки октобар“ М. Станковић и директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевца Н. Карамијалковића. Присутнима су се обратили и представници наше Амбасаде, први саветници Б. Радојчић и С. Павловић.

Овом приликом су детаљно представљене историјске околности под којима је дошло до масовног стрељања становништва Крагујевца 1941. године. Посебно је истакнута трагична судбина крагујевачких ђака, којима је велика српска песникиња Десанка Максимовић посветила песму „Крвава бајка“. Подвучена је неопходност очувања сећања на све невино страдале жртве и значај ове изложбе, као још једне потврде заједничких напора Србије и Русије у борби против ревизије историје и резултата Другог светског рата.

Трагична судбина нашег народа приказана је на потресним фотографијама, које сведоче о једном од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату. Да се не заборави!

Изложба ће бити отворена до 24. новембра 2021. године.