Printer Friendly Version Велики потенцијал сарадње са Русијом у области пољопривреде @ 2 July 2021 08:02 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са министром пољопривреде Руске Федерације Дмитријем Николајевичем Патрушевим, да постоји велики потенцијал за даљи развој трговинских односа и партнерства у области пољопривреде, пре свега захваљујући добрим међудржавним односима, међусобној подршци и континуитету у политичком дијалогу.

Брнабић je истакла да додатни подстицај представља и ступање на снагу Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом у јулу ове године, који ће, како је објаснила, омогућити већи пласман српских производа, не само на руском тржишту, већ и шире.

Према њеним речима, захваљујући залагању српско-руске Радне групе за пољопривреду у оквиру Мешовитог комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу увећана је робна размена и одржан ниво сарадње и услед епидемиолошке кризе.

Патрушев је позитивно оценио сарадњу двеју држава у области пољопривреде, и истакао да је одржавање пољопривредних сајмова, као што је недавно одржани Агроиндустријски форум Србија–Русија у Београду, прилика за размену искустава и повезивање српских и руских компанија и произвођача и повећање трговинске размене у области пољопривреде.

Он је навео да је руска страна заинтересована и за заједничке инвестиције у пољопривредне производе како би се олакшао извоз на тржишта са којима две државе имају потписане споразуме о слободној трговини.

На састанку, на којем су учествовали потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, било је речи и о сарадњи у области дигитализације и примене нових технологија у области пољопривреде.

Истакнуто је да је Србија тржиште са великим потенцијалом за инвеститоре који желе да улажу у пољопривреду.

Такође, премијерка је исказала захвалност на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије и дијалогу Београда и Приштине у проналажењу компромисног решења, као и континуираној подршци у међународним институцијама. Она је изразила уверење да ће, захваљујући залагању и истрајности обе стране, сарадња Србије и Русије у будућем периоду напредовати брже, не само у области пољопривреде, већ и другим важним областима за обе државе.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs