Printer Friendly Version Селаковић: Вишевековно пријатељство и блискост темељ су братских односа Србије и Русије @ 25 June 2021 08:40 AM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је на конференцији „Русија на Балкану: поглед у будућност“ и том приликом поручио да су вишевековно пријатељство, снажне православне везе и блискост две словенске културе чврст темељ братских односа Србије и Русије.

Селаковић је поручио да је веома важно говорити о историји српско-руских односа, истакавши да је Русија на Балкану била присутна као подржавалац и протагониста слободарских идеја, као и да је другима помагала да се изборе за своју слободу.

Селаковић је посебно поменуо и заједничку борбу у Првом и Другом светском рату.

„Наша обавеза је да чувамо сећање на наше заједничке странице историје, а обавеза и дужност да се боримо против покушаја ревизије и прекрајања историје, онога што је наша антифашистичка прошлост која нам служи на част и понос. Споменик Вечна ватра је доказ да ћемо се увек сећати високи цене коју су наши преци дали да би живели у слободи“, рекао је Селаковић.

Министар је оценио и да одржавање оваквих скупова има озбиљан стратешки значај, јер смо данас сведоци веома добрих и стабилних односа Србије и Руске Федерације.

Нагласио је да је кључни допринос таквим везама дат одличним личним односима председника Вучића и Путина.

„Доказ је управо то да су се двојица председника током 2019. и 2020. године срели и разговарали чак пет пута“, истакао је Селаковић.

Министар Селаковић је посебно издвојио снажну подршку и помоћ Руске Федерације у одбрани наших интереса у вези са питањем Косова и Метохије.

„Руска Федерација је најчвршћи ослонац Србије у борби за очување нашег територијалног интегритета и суверенитета. Та подршка је од суштинске важности за наставак наше борбе за очување ове врхунске вредности наше државе и народа“, објаснио је министар.

Селаковић је захвалио и на чињеници да је Русија наш савезник у одбрани против покушаја стигматизације читавог српског народа.

„2015. године руско 'њет' у Савету безбедности спречило је стигматизацију Срба као геноцидног народа“, подсетио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је и на солидарност две земље и народа, посебно у време пандемије Ковид-19, која се огледала у редовним испорукама вакцине „Спутњик В“ и преносу технологије за њену производњу у Србији, захваљујући чему је наша земља прва држава у Европи у којој се ова вакцина производи.

Министар је указао и на важност економске сарадње Србије и Русије на бројним пољима, почев од енергетике, науке, преко војно-техничке сарадње, до сарадње у областима културе и спорта. Посебно је истакао сарадњу српске и руске стране у изградњи храма Светог Саве, који је назвао симболом братства и пријатељства два народа.

Министар Селаковић је изнео и податак да девет од десет највећих извозника из Србије у Руску Федерацију имају инострани капитал и да је управо то показатељ баланса односа Истока и Запада у Србији. Он је подвукао да је Србија на европском путу, али не по цену прекидања односа са традиционалним пријатељима међу којима је Русија.

„Онај ко жели да промени нашу позицију неувођења санкција Руској Федерацији на првом месту мора да зна да мора да промени председника Вучића са чела Србије, јер дубоко сам уверен да се, док је он на челу ове државе, та позиција неће мењати“, рекао је Селаковић.

Министар је додао и да Србија води политику војне неутралности, те да су и српски и руски народ познати по љубави према слободи и непокорности.

„Србији нико неће да бира пријатеље, Србија ће сама да бира пријатеље“, казао је Селаковић.

На крају свог излагања изнео је мишљење да је будућност Европе и Русије добра само ако је заједничка.