Printer Friendly Version Гујон: У септембру се отварају српске школе у Русији @ 4 April 2021 07:29 PM

Допунске школе српског језика, које ће похађати српска деца која живе у Русији, требало би да почну са радом од септембра у три руска града - Москви, Санкт Петербургу и Сочију, рекао је данас директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон, који је са делегацијом Министарства спољних послова у шестодневној посети Русији, рекао је за Спутњик да су такве школе у Русији постојале до пре две деценије, а сада се поново појавила потреба за тим.

"Без језика нема идентитета и идентитет се губи због незнања језика. Те везе су веома битне и то не само због породице. Видели смо у неким земљама да нека деца не знају српски језик и не могу да разговарају са баком и дедом. То је заиста тужно. Ако посматрамо на дуге стазе, онда се губи и та веза и нит са Србијом. Kада је језик ту - онда је и идентитет ту, онда постоји и жеља за обиласком Србије, а понекад и за повратком у Србију", изјавио је Гујон.

Председник Србије Александар Вучић је најавио отварање српске школе у Москви у октобру 2018. године, како би деца српских држављана који живе у руској престоници могла да говоре на матерњем језику.

Извор: Танјуг