Printer Friendly Version Сарадња са НТП Сколково у дигитализацији здравственог система Србије @ 18 February 2021 09:00 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са делегацијом Научно-технолошког парка Сколково из Москве, коју предводи председник Фондације те научне установе Аркадиј Дворкович, о даљим облицима сарадње, а један од њих је и дигитализација српског здравственог система.

Брнабић је, након састанка са овом делегацијом у Научно-технолошком парку Београд, навела да су гости прихватили да се укључе у даљи развој стартап стратегије о екосистему.

Влада Србије је направила радну групу за развој те стратегије коју чине експерти. Сад укључујемо и Сколково, истакла је она, оценивши да је то стуб развоја Србије.

Према њеним речима, наша сарадња са Сколковом је почела 2015. године када је Александар Вучић као премијер посетио тај научно-технолошки парк, а у јануару 2019. године приликом посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, потписан је споразум о сарадњи.

Премијерка је подсетила на то да је пре годину дана посетила Сколково и да су од тада наше стaртап компаније постале део њиховог образовног програма како би имале шансу на руском тржишту.

Брнабић је нагласила да јој је велика част то што има прилику да угости делегацију једног од најбољих истраживачких центара на свету.

Председник Фондације Сколково Аркадиј Дворкович рекао је да у Србији постоји велики потенцијал за сарадњу са Русијом.

Надамо се да ћемо у Србији поставити исти систем као у Русији, а можда чак и бољи. За Русију нека тржишта нису баш отворена и зато сам веома оптимистичан за нашу будућу сарадњу, поручио је он.

Београд, 17. фебруар 2021. године