Printer Friendly Version Састанак са председником Комитета за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације @ 18 February 2021 08:43 AM

Председник Комитета за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Леонид Слуцки боравио је у једнодневној посети Србији током које се састао са председником Републике Србије Александром Вучићем и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

У разговору са Слуцким, Вучић је истакао да сваки сусрет са неким од руских званичника потврди висок степен међусобног разумевања и поверења, који карактерише односе Србије и Русије.

Подсетио је на свој недавни телефонски разговор са председником Путином и рекао да се пријатељски односи Србије и Русије доказују у различитим изазовима, па и сада, у време пандемије Kовид-19, и поновио велику захвалност за испоруке вакцине Спутњик В. Председник Вучић је захвалио на чврстој и активној подршци Русије у одбрани целовитости и независности Србије и њених државних и националних интереса.

Председник Комитета за међународне послове руске Думе Слуцки, је рекао да се у Москви поносе најприснијим односом наших двеју земаља, што потврђују и учестали контакти на високом нивоу.

Изразио је задовољство напретком економске сарадње Србије и Русије, истакавши да га радује што заједнички инфраструктурни пројекти, попут пруге Стара Пазова-Нови Сад, као и пројекти у области енергетике попут гасовода од бугарске до мађарске границе, доприносе економском напретку наше земље.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић je истакао да су односи између две државе блиски и пријатељски и да су они додатно ојачани у тешким временима које је изазвала пандемија вируса корона у целом свету. Захвалио је на помоћи коју је Руска Федерација пружила Србији током пандемије, истичући лични допринос Леонида Слуцког који је посредством „Руског фонда мира“, на чијем се челу налази, на самом почетку епидемије упутио донацију Србији у виду медицинске и заштитне опреме.

Дачић је искористио прилику да још једном захвали Руској Федерацији на подршци коју пружа Републици Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије.

Леонид Слуцки је подвукао да Србија увек може рачунати на подршку Русије.

Београд, 17. фебруар 2021. године