Printer Friendly Version Посета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Србији @ 25 December 2020 09:00 AM

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравио је у званичној посети Србији 15. децембра, током које се састао са председником Републике Александром Вучићем, министром спољних послова Николом Селаковићем и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Председник Србије Александар Вучић, шеф српске дипломатије Никола Селаковић и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров присуствовали су церемонији паљења вечне ватре и положили венце на Споменик „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, а затим су обишли Храм Светог Саве на Врачару и положили цвеће на гроб патријарха Иринеја.

Лавров и Селаковић одржали су билатерални састанак и потписали су План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021. и 2022. годину.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је са руским шефом дипломатије имао детаљан разговор о свим суштинским односима, пре свега билатералним, наглашеног пријатељског карактера, те да је потврђено стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставе да развијају односе у различитим сферама друштвеног живота.

Вучић је нагласио да је захвалан Русији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и додао да је однос „реципрочан“ у односу Србије према Русији. Навео је да је изнео „личну забринутост као председник Србије“ за ситуацију у региону и казао да се нада да ће „сви заједно имати разума и снаге“ да се несугласице решавају мирним путем, што је опредељење Србије.

Председник је додао да Србија има заједничку улогу са Русијом у „одбрани истине“ о Другом светском рату и навео да постоје „различити покушаји“ фалсификовања тог дела историје чему ће се, како је рекао Вучић, две земље супротставити.

Вучић је шефу руске дипломатије пренео и своју забринутост ситуацијом у региону.

„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он и захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Шеф руске дипломатије пренео је председнику Србије Александру Вучићу поздраве руског председника Владимира Путина и поруку да је Русија посвећена реализацији свих договора који су постигнути са Србијом на највишем нивоу.

Лавров је, захваљујући председнику Србије на пријему руске делегације на тако високом нивоу и традиционалном српском гостопримству, истакао да је на садржајним разговорима са српским руководством потврђена посвећеност договорима постигнутим на највишем нивоу и јачању стратешког партнерства у свим областима које укључују политички дијалог, економску и војно–техничку сарадњу.

Руски министар иностраних послова указао је да ће бити настављена и сарадња у свим правцима спољне политике, а да су конкретне правце те политике договорили и усагласили председник Русије Владимир Путин и Србије Александар Вучић.

„Имамо усаглашене ставове да мора да се поштује међународно право, повеља УН која предвиђа поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета, немешање у унутрашња питања других држава", рекао је Лавров.

Он је додао да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности.

„Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политици очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируским санкцијама, без обзира на то ко их уводи", нагласио је Лавров и подсетио да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

Такође, министар Лавров је истакао да Русија пружа пуну подршку Србији по питању Kосова и Метохије и поновио да је резолуција 1244 СБУН темељни документ и оквир у коме треба да се ради све у вези са KиM. Он је додао да је Русија заинтересована да улога ЕУ као посредника има практичне резултате, да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина.

Лавров је подвукао да став Русије остаје непромењен, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је да посета шефа руске дипломатије није била технократска, већ пријатељска посета, која је потврдила традиционално добре односе Србије и Русије.

„То је био пријатељски тон. Ако са неким од великих постоји пријатељски тон у потпуности то су Русија и Kина. Наравно, циљеви наше спољне политике су европске интеграције, европска будућност и другачији однос са западним земљама са којима уздижемо ниво сарадње, али са Русијом то је континуитет који траје деценијама“, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је посебно свечана и дирљива била церемонија доношења вечне ватре са Гроба незнаног јунака из Москве на Гробље ослободилаца Београда.

„Kолико је Гробље ослободилаца Београда симбол братства по оружју и заједничке борбе против фашистичко-нацистичких непријатеља у Другом светском рату, толико је Храм Светог Саве симбол нове сарадње Србије и Русије, јер смо захваљујући значајној помоћи наших руских пријатеља успели да приведемо крају радове на храму", рекао је српски министар.

Приликом посете храму, Лавров је прочитао писмо председника Русије Владимира Путина, који је честитао председнику Србије и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Министри Лавров и Селаковић потписали су План консултација између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације за 2021–2022. годину.

Том приликом, шеф српске дипломатије је истакао да је билатерална сарадња Србије и Русије на високом нивоу и да је велики број области у којима та сарадња постоји и развија се, додајући да је посебно „погонско гориво“ добила посетом руског председника Владимира Путина прошле године у јануару.

Селаковић је рекао и да Русија брани српске интересе у другим међународним и европским огранизацијама у којима је Србија чланица и нагласио да је руска подршка од великог значаја за заштиту права српског народа на KиМ, имовине СПЦ, али и коришћења српског језика и ћириличног писма.

Министар Селаковић додао је да је на њега најјачи утисак оставило то што је најмање три пута од Лаврова чуо да председника Александра Вучића државно руководство Русије посебно уважава због његовог става и специфичног, неуобичајеног приступа, говора и опхођења, а што је довело до тога да Србија данас буде независна и самостална држава.

Лавров је рекао да је са српским колегом Селаковићем размотрио и питања везана за даље кораке у међународним организацијама, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе и позвао је шефа српске дипломатије да посети Русију.

Сергеј Лавров у Београд је допутовао из БиХ, а након посете нашој земљи, отпутовао је у Хрватску.