Printer Friendly Version Дочек прве групе припадника руских оружаних снага који су се вратили из хуманитарне мисије у Републици Србији на војном аеродрому „Чкаловски“ @ 18 May 2020 12:08 PM

Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански, војни изасланик пуковник Будимир Гајић и помоћник војног изасланика потпуковник Јовица Босанчић присуствовали су у суботу 16. маја на војном аеродрому „Чкаловски“ дочеку прве групе припадника руских оружаних снага који су се вратили из хуманитарне мисије у Републици Србији. Руски војници, официри, лекари, припадници АБХО снага боравили су у Р. Србији 46 дана током којих су извршили дезинфекцију преко 200 објеката од јавног значаја, извршили на хиљаде лекарских прегледа и помагали својим српским колегама саветима и стручним мишљењем.

Значај њиховог боравка у Р. Србији у борби против корона вируса нагласио је и заменик министра одбране Руске Федерације, генерал пуковник Андреј Валеријевич Картаполов који је током свечаности на аеродрому „Чкаловски“ и одликовао неколико припадника руских оружаних снага који су учествовали у тој мисији.

Значај српско-руског пријатељства које се још једном потврдило у борби против корона вируса нагласио је у свом говору и амбасадор Р. Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански захваливши том приликом свим припадницима руске хуманитарне мисије на труду и ангажовању током њиховог боравка у Р. Србији. „Били смо заједно у Другом светском рату, заједно смо у борби против фалсификовања историје Другог светског рата, заједно смо у борби против корона вируса“, нагласио је амбасадор Р. Србије.