Printer Friendly Version ПРИЈЕМ У АМБАСAДИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ @ 26 February 2020 06:23 AM

Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије одржан је у Амбасади у Москви 14. фебруара 2020. Пријему је присуствовало око 750 званица – представници руских државних институција, међународних организација, дипломатског и војног кора, културних, академских и јавних кругова, цркве, медија и најуспешнији српски привредници који живе и раде у Русији.

Након интонирања химни Републике Србије и Руске Федерације, званицама се обратио амбасадор Мирослав Лазански који је бираним речима подсетио на вековно пријатељство две земље и подршку коју је Русија пружала Србији. Нагласио је и да су савремени односи Србије и Русије на највишем нивоу, а сарадња се успешно развија у свим правцима. Посебно је истакао значај обележавања 75 година од завршетка Другог светског рата и подвукао да Србија осуђује сваки покушај ревизије историје.

Након речи амбасадора, гостима се обратила заменик председника Државне думе Олга Јепифанова, која је честитала празник српском народу, одајући му признање за хероизам, несебичност и борбу за независност. Нагласила је да се Русија са поштовањем односи према политици неутралности коју води Србија, јер она доприноси одржавању мира и стабилности у Европи.

Током пријема, званице су имале прилику да дегустирају производе наших компанија „Опленац“, „Златиборац“, „Митрос“, „Млекара Уб, “ „Дамил“ и „Весна“, које су донирале своје производе за ову свечаност. Такође, гости су могли да погледају и радове академика Валерија Ржевског, чија је изложба слика организована у Амбасади овим поводом.