Printer Friendly Version Састанак изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Мирослава Лазанског са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Узбекистан у Руској Федерацији Ботиржоном Асадовом, 24. јануара 2020. године @ 29 January 2020 09:15 AM

Куртоазна посета изванредног и опуномоћеног амбасадора Р. Србије у РФ Мирослава Лазанског Амбасади Републике Узбекистан у РФ је одржана 24. јануара 2020. године. Том приликом је одржан састанак са изванредним и опуномоћеним амбасадором Р. Узбекистан у РФ Ботиржоном Асадовом.

На састанку су размењена мишљења о актуелном стању билатералних односа, сарадњи у оквиру међународних организација, ширењу и јачању сарадње на политичком, економском и хуманитарном плану.

Амбасадор Р. Србије у РФ М. Лазански је истакао постојање високог интереса Р. Србије за сарадњу са Р. Узбекистан на свеукупном, нарочито, трговинско-економском плану и војно-техничком, имајући у виду геополитички положај и значај земље у региону Централне Азије. Указао да је Узбекистан земља са јаком економијом и развијеном пољопривредом, што представља основне елементи за ширење сарадње.

Амбасадор Р. Узбекистан у РФ Б. Асадов је рекао да пажљиво прате одвијање реформе привредног система и административне промене у Р. Србији и да их уочавају као корисне у контексту постојања потенцијала сарадње. Указао је да су у Узбекистану стасале нове генерације, високо образоване и отворене за прагматичну сарадњу са Р. Србијом.

Састанак је резултирао закључком о постојању обостране сагласности на плану неопходности развоја и јачања билатералних односа, организовања узајамних посета министара спољних послова, министара задужених за привредно-економску, хуманитарну сарадњу, као и посета на високом нивоу.

Амбасадор Р. Узбекистан у РФ Б. Асадов је изразио спремност да укаже помоћ приликом добијања агремана и организацију посете амбасадора М. Лазанског Р. Узбекистан.