Printer Friendly Version Састанак изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Мирослава Лазанског са изванредним и опуномоћеним амбасадором Туркменистана у Руској Федерацији, Нијазлиевом Батиром, 16. јануара 2020. године @ 29 January 2020 07:10 AM

У просторијама Амбасаде Р. Србије у РФ је одржан састанак амбасадора Р. Србије у РФ Мирослава Лазанског са амбасадором Туркменистана у Руској Федерацији Нијазлијевом Батиром, 16. јануара 2020. године.

Амбасадор Р. Србије у РФ М. Лазански је истакао постојање добрих билатералних односа са Туркменистаном и неопходност интензивирања политичког дијалога и економске сарадње. У том контексту је била разматрана тема реализације посете МИП Туркменистана Рашида Мередова Р. Србији током које је планирано одржавање политичких консултација на нивоу министара спољних послова.

Амбасадор Туркменистана у РФ Н. Батир је рекао да би, након утврђивања датума са обе стране, посета Р. Србији могла бити реализована у оквиру посете МИП Туркменистана државама Европе током 2020. године.

Амбасадор Туркменистана у РФ Н. Батир је указао на одржавање празника од највишег државног значаја, 25. годишњицу признања неутралности Туркменистана. Указао је да су на церемонију празновања позвани сви лидери држава чланица ОУН уз изражавање уверења у могућност присуствовања церемонији Председника Р. Србије А. Вучића.

Састанак је резултирао закључком о постојању сагласности о неопходности јачања свеукупних билатералних односа и значају организовања узајамних посета министара спољних послова, министара задужених за економска питања, као и посета на високом нивоу.

Амбасадор Туркменистана у РФ Н. Батир је изразио спремност да укаже помоћ приликом добијања агремана и организацију посете амбасадора М. Лазанског Туркменистану.