| |     русский | english  
Насловна
Основни подаци о Србији

Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима. Њена историја и достигнућа учинили су је делом модерне цивилизације.

Република Србија има две аутономне покрајине: Војводину и Косово и Метохију. Београд је главни град Србије. Са 1,6 милиона становника, он је административни, економски и културни центар земље.

Географски положај, површина и клима

Србија се налази у централном делу Балканског полуострва, на најважнијим путним правцима који повезују Европу и Азију и заузима површину од 88.499 km2. Она је у централноевропској временској зони, има умерено континенталну климу, са постепеним прелазом између четири годишња доба.

Становништво, језик и религија

Етнички склоп становништва Републике Србије је веома разноврстан, што је резултат бурне прошлости земље. Већину становника Републике Србије чине Срби, али на њеној територији живи још 37 етничких заједница. Сви грађани су једнаки у правима и обавезама и уживају пуну равноправност и највише стандарде људских и мањинских права.

Према резултатим пописа из 2011. године Србија има 7.120.666 становника. Срби чине 83.32% становништва, док значајан удео у становништву имају Мађари са 3,53%, Роми са 2,05% и Бошњаци са 2,02%. Значајан је и број грађана албанске националности. Мање националне заједнице чине Хрвати, Словаци, Црногорци, Власи, Румуни, Македонци, Бугари, Буњевци, Русини, Горанци и многи други.

У службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо, а користи се и латинично писмо. Националне мањине имају законско право да свој језик и писмо користе у службеној употреби у подручјима у којима живе.

Становништво у Србији је највећим делом православно-хришћанске вероисповести. Осим Српске православне цркве постоје и друге верске заједнице у Србији: исламска, римокатоличка, протестантска, јеврејска и друге.


Верзија за штампу
О Србији
Основни подаци о Србији
Основне информације
Главни град
Државна обележја и химна Републике Србије
Устав Републике Србије
Историја Србије