| |     русский | english  
Насловна
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 2. априла 2021. године)

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом су вакцину примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….

У Србији грађани исказују интересовање за вакцинисање против Ковида-19 путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

Грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су: „Фајзер- Бионтек“, кинеска „Синофарм“, руска „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“.

Србија је једна од ретких земља која на располагању има четири вакцине.

На порталу еУправе пријављено преко 1.540.000 људи за вакцинацију. Према подацима 70 одсто вакцинисаних је примило „Синофарм“ вакцину, 12 одсто Фајзерову, а по девет одсто „Спутњик В“ и „АстраЗенеку“.

Константно се апелује и позивају најстарији, уколико се нису пријавили да се пријаве за вакцину, обзиром да су приоритет грађани старији од 70 година. Такође, позивају се грађани свих старосних доби да се пријаве, јер ће ускоро почети имунизација оних који нису у приоритетним групама. Медицински радници вакцинишу и мештане мањих и сеоских средина, који нису пријављени путем еУправе.

Перманентно се наглашава значај вакцинације, као и да је то једино решење у борби против вируса Ковид-19.

Према последњим подацима, у Србији је дато око 2,5 милиона доза вакцина, а од тог броја потпуно вакцинисаних грађана (примљене обе дозе) је 1.039.000 (што је 18 одсто пунолетних грађана Србије).

У Србији је до сада макар прву дозу вакцине примило 1.454.000 пунолетних грађана, што чини четвртину (25%) те популације. План је да до краја априла прву дозу вакцине прими 40 одсто пунолетне популације.

Потпуно заштићених, којима је протекао одговарајући период после друге дозе вакцине (или пет недеља после прве дозе „АстраЗенеке“) је 702.000, што је 12 посто пунолетних грађана Србије.

НАБАВКА ВАКЦИНА

*22. децембра у Србију су стигле прве количине „Фајзер-Бионтек“ вакцине. Србија друга земља у Европи, после Велике Британије, која је добила „Фајзер“ вакцину.

*16. јануара стигло милион доза кинеских „Синофарм“ вакцина.

*29. јануара стигло 40.000 доза руске вакцине „Спутњик В“.

*9. фебруара стигао и нови контингент од 50.000 вакцина „Спутњик В“ из Русије. 

*10. фебруара у Србију стигло још 500.000 кинеске вакцине „Синофарм“.

*11. фебруара у Србију стигли и руски експерти који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне производња руских вакцина у Србији. Посетили Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик В“. Председник Вучић најавио да ће наша земља уложити у нове погоне, нову опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи код нас. Вакцина „Спутњик В“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

*15. фебруара стигло 40.950 доза вакцине против корона вируса компаније „Фајзер–Бионтек“ стигао је у Србију.

*21. фебруара у Србију је стигло 150.000 вакцина „АстраЗенека“, које су од 23. фебруара доступне на сваком пункту за вакцинацију. Србија је прва земља на Балкану која има ову вакцину.

*22. фебруара у Србију стигло још 46.800 вакцина „Фајзер“.

*22. фебруара допремљено још 50.000 вакцина „Спутњик В“.

*28. фебруара стигао нови контингент од 100.000 доза вакцине „Спутњик В“ (реч је испоруци друге дозе вакцине - за ревакцинацију), с обзиром да се прва и друга доза разликују у компонентама. 

*1. марта стигла испорука 58.500 „Фајзер-Бионтек“ (до сада највећа појединачна испорука тих вакцина).

*4. марта - приликом званичне посете Берлину, министар спољних послова Никола Селаковић изјавио да му је шеф немачке дипломатије Хајко Мас пренео да ће Србија из „Ковакс“ програма ускоро добити 300.000 вакцина (још увек наша земља није добила ниједну вакцину из поменутог програма).

*5. марта испоручено још 500.000 вакцина „Синофарм“. *8. марта стигло 28.080 доза вакцине компаније „Фајзер-Бионтек". 

*11. марта – министар Поповић најавио да ће производња руске вакцине „Спутњик В” на Институту „Торлак“ почети у мају, а Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе у којој ће се производити та вакцина. Прва фаза производње руске вакцине у Србији подразумева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у нашој земљи и региону, а након успостављања прве фазе производње, започиње се израда студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији. То ће захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета „Торлака“, али процене су производња у пуном циклусу може да започне до краја ове године.

*11. марта – председник Србије Александар Вучић током посете УАЕ најавио да је договорено да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Kином, у Србији производи вакцина против корона вируса кинеске компаније „Синофарм“. Председник Вучић је указао да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру „Торлака“, договорено и да се фабрика за „Синофарм“ вакцину заврши и крене у производњу од 15.октобра.

*15. марта - стигла испорука од 16.380 доза вакцине „Фајзер-Бионтек“.

*18. марта - председник Александар Вучић разговараo je путем видео-линка са руководством компаније „Синофарм" о процесу набавке вакцина, изградњи фабрике кинеских вакцина у Србији и изградњи и опремању српских болница. На састанку је потписан уговор о куповини још два милиона доза вакцина компаније „Синофарм“.

*18. марта - председник Вучић најавио да ће Србија имати две фабрике вакцина и да ће годишње производити између 30 и 40 милиона доза. Председник је разговарао са представницима „Синофарма“, док је министар Ненад Поповић разговарао о производњи „Спутњик В“ вакцине. (Изјавио да очекује да ће за мање од годину дана да се прозводи и течност за вакцину, а не само да се пакује.)

*22. марта – допремљено 55.990 доза вакцине „Фајзер-Бионтек". 

*23. марта - у Србију стигло 100.000 доза прве компоненте вакцине „Спутњик В“.

*25. марта - Руски фонд за директна улагања и Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ објавили су да је постигнут споразум о производњи вакцине „Спутњик В“ у Србији. Тиме ће наша земља постати прва држава у Јужној Европи која ће производити „Спутњик В“, а вакцина би могла да се извози и у друге земље региона у каснијим фазама. Производња вакцине биће започета до маја у „Торлаку”.

*29. марта – стигло 23.570 доза вакцине „Фајзер-Бионтек“.

Србија је авансно уплатила у „Ковакс „систем 4,8 милиона евра, а за развој вакцине смо донирали 2 милиона евра кроз Европску комисију за развој вакцине. Обзиром да Србији нису испоручиване вакцине из програма „Ковакс“, Србија их је набављала билатерално. До сада Србија успела да набави око 2,5 милиона вакцина кроз билатералну сарадњу.

*Данас, 2. априла, преко „Ковакс“ механизма стиже први контингент  од 57.600 вакцина  „АстраЗенека“.

Премијерка Брнабић најавила је данас да у понедељак, 5. априла, стиже 106.470 „Фајзер-Бионтек“, а најкасније до уторка, 6. априла, пола милиона „Синофарм“ вакцина.

ВАКЦИНАЦИЈА ЧЛАНОВА ДИПЛОМАТСКОГ КОРА У СРБИЈИ

Влада Србије међу првима у свету омогућила је и имунизацију чланова дипломатског кора у Србији. Доступне су све четири вакцине.

Пријавило се и вакцинисано је близу 1.300 чланова дипломатског кора, носилаца посебних личних карата (дипломатске, службене, конзуларне и др).

*13, 18. и 19. фебруара је вакцинисано је „Синофармом“. Тиме је завршен први круг вакцинације. Други круг, односно ревакцинација том вакцином, обављена је 11. и 12. марта.

*23. фебруара започела је вакцинација вакцином „Фајзер“. Ревакцинација поменутом вакцином одржана од 16. до 19. марта. Такође, приступило се вакцинацији „Спутњиком В“ и „АстраЗенеком“.

*20. марта извршене остале ревакцинације и омогућено да вакцину приме и чланови дипломатског кора који из одређених разлога нису могли да се вакцинишу.

ДОНИРАЊЕ ВАКЦИНА ЗЕМЉАМА У РЕГИОНУ

*14. фебруара - председник Вучић предао је премијеру Северне Македоније Зорану Заеву први контингент од 4.680 вакцина „Фајзер“, док је 24. фебруара министар Лончар предао македонском министру здравља још 3.510 доза „Фајзер“ вакцине.

*17. фебруара - Србија је донирала 2.000 вакцина „Спутњик В“ Црној Гори.

*У Србији је до сада вакцинисано приближно 5.000 здравствених радника из Републике Српске, и наша земља ће уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској како би могла да га користи када буде имала довољно вакцина.

*2. марта – председник Србије Александар Вучић уручио је председавајућем и члановима Председништва Босне и Херцеговине контингент oд 5.000 вакцина компаније „АстраЗенека“ које је Србија донирала БиХ, док је 12. марта испоручено још 5.000 доза вакцина „АстраЗенека“ из Србије.

*15. марта – у болници у Ужицу вакцинисани сви запослени у Уставном суду БиХ, на захтев тог суда, у сарадњи са Уставним судом Србије, Министарством здравља, МСП и Амбасадом РС у Сарајеву. 

*23. марта - у Заводу за јавно здравље у Врању почела је вакцинација 105 новинара из Северне Македоније. Вакцине „Астра Зенека” за македонске новинаре обезбеђене су на захтев Македонске асоцијације новинара у сарадњи са Удружењем новинара Србије, а уз подршку кабинета председника Србије.

*23. марта - Председник Александар Вучић уручио респираторе и другу медицинску опрему за Републику Српску. Донацију преузео председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

*24. марта - Привредна комора Србије (ПKС) објавила је да је у сарадњи са Владом Србије, обезбеђено 10.000 вакцина за привреднике и њихове запослене из региона.

*29. март - Председник ПКС објавио да је током викенда у Србији вакцинисано 8.500 привредника из региона, а да ће се данас и сутра вакцинисати још привредника из региона.

*Србија је донирала С. Македонији укупно 40.000 доза вакцине „Спутњик В“, први контингент од 20.000 прве дозе вакцине стигао је јуче, 1. априла, а најављено је да ће дозе за ревакцинацију стићи у наредном периоду.

Претходног викенда 26-28. марта, вакцинисано је („АстраЗенека“ вакцином) више од 22.000 странаца, који су дошли или на позив Привредне коморе Србије или су се сами пријавили преко портала еУправе.

Премијерка Брнабић је изјавила да је огроман успех вакцинација људи из региона и оценила да је то био начин подизања заједничке сигурности, јер без безбедних људи у региону ни људи у Србији нису безбедни.

ВАКЦИНИНАЦИЈА МИГРАНАТА

*24. марта у амбуланти у оквиру центра за мигранте у Крњачи почело вакцинисање миграната. Пријављено око 500 миграната. Шефица Канцеларије УНХЦР у Србији Францеска Бонели истакла да је та агенција УН дубоко захвална властима Србије на томе што су избеглице укључене у план вакцинације.


Верзија за штампу
Вести
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ!
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу (13. април 2021. године)
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи (13. април 2021. године)
АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ ЈОВАН ПОСЕТИО АМБАСАДУ СРБИЈЕ У МОСКВИ
Гујон: У септембру се отварају српске школе у Русији
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 9. априла 2021. године)
Уручење захвалнице вајару Александру Рукавишњикову
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Састанак са амбасадором Руске Федерације
Компанија НИС наставља реализацију кључних пројеката
Лазански: Oрден jе признање српскоj амбасади
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
Туристичка понуда Србије пред руским туристима
Изузетан значај стратешког партнерства Србије и Руске Федерације
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Нови контингент руске вакцине стигао у Србију
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
АМБАСАДОР МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ У ПОСЕТИ САНКТ ПЕТЕРБУРГУ
Састанак са председником Комитета за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације
Сарадња са НТП Сколково у дигитализацији здравственог система Србије
ДРАГИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СРЕЋАН НАМ ДАН ДРЖАВНОСТИ!
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У МОСКВИ
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Честитка председника Руске Федерације поводом Дана државности Републике Србије
Састанак са амбасадором Руске Федерације
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021.
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Вучић: Срдачан разговор са Путином
Телефонски разговор са председником Руске Федерације
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Писмо председнику Руске Федерације поводом Божића
Отворен нови гасовод "Балкански ток"
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Наставак јачања стратешког партнерства са Русијом
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
Састанак са амбасадором Руске Федерације
Честитка председника Руске Федерације
Селаковић са руководством Дунавске комисије у Будимпешти
Посета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Србији
Селаковић: Русија снажан политички и економски партнер Србије
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Амбасадор М. Лазански у посети митрополиту Волоколамском и председнику Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Илариону
Промоција Р.Србије као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије
Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански у посети Волгограду, некадашњем Стаљинграду 24-26.09.2020.г.
Лазанског одликовали руски ветерани у част победе над фашизмом, ''ПОЛИТИКА'' (19.09.2020.)
„Србија у мом срцу“
Посета изложбе „Песници и писци са фронта“ и премијера документарног филма „Победа је једна за све нас“ у Државној Думи 22. јуна 2020. године
Амбасадор М. Лазански и војни изасланик пуковник Б.Гајић посетили Главни Храм Оружаних снага РФ и Меморијални војно-историјски комплекс „Пут сећања“
Примена Одлуке Владе РС о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р.Србију
Дочек прве групе припадника руских оружаних снага који су се вратили из хуманитарне мисије у Републици Србији на војном аеродрому „Чкаловски“
Дигитални садржаји у области културе
Краћи разговор о.п. Амбасаде РС у Москви С.Царића са МИП РФ С.Лавровим
ПРИЈЕМ У АМБАСAДИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ
Пријем амбасадора РС у РФ г.Мирослава Лазанског код председника партије ''Праведна Русија'' г.Сергеја Миронова, 24.01.2020.
Састанак изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Мирослава Лазанског са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Узбекистан у Руској Федерацији Ботиржоном Асадовом, 24. јануара 2020. године
Амбасадор Р. Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански положио цвеће на гроб Николаја Васиљевича Огаркова у Москви, 23. јануара 2020. године
Састанак изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Мирослава Лазанског са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Киргизије у Руској Федерацији Аликбеком Џекшенкуловом, 21. јануара 2020. године
Састанак изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Мирослава Лазанског са изванредним и опуномоћеним амбасадором Туркменистана у Руској Федерацији, Нијазлиевом Батиром, 16. јануара 2020. године
ОБАВЕШТЕЊЕ О ФИНАНСИЈСКОМ ВОДИЧУ ЗА ПОВРАТНИКЕ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ
Амбасадор РС у РФ г.Мирослав Лазански са сарадницима примио групу пилота РВ и ПВО
Новогодишњи програм за децу и подела пакетића у Амбасади РС у Москви за децу држављана РС
Архива вести